• Stare de urgență – anulată, iar starea de urgență în sănătate publică – a expirat. Ce fac cetățenii, ce se întâmplă mai departe? Directorul ANSP: „Vor fi noi restricții”

  Stare de urgență – anulată, iar starea de urgență în sănătate publică – a expirat. Ce fac cetățenii, ce se întâmplă mai departe? Directorul ANSP: „Vor fi noi restricții”
  Sursa foto: IMSP Spitalul Clinic Municipal de Copii Valentin Ignatenco/Facebook
  29 aprilie 2021 | 10:17

  Curtea Constituțională (CC) a anulat miercuri, 28 aprilie, decizia cu privire la instituirea stării de urgență pe teritoriul R. Moldova.

  În context, la 18 aprilie curent, în R. Moldova a expirat și starea de urgență în sănătate publică declarată de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP).

  În aceste condiții, cetățenii se întreabă ce urmează mai departe în legătură cu pandemia de COVID-19, întrucât, acum, în R. Moldova, nu există nicio decizie valabilă în legătură cu măsurile sau restricțiile care trebuie respectate în continuare.

  Ziarul de Gardă a discutat cu reprezentanții ministerului Sănătății și conducerea Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), doi dintre membrii Comisiei Naționale pentru Sănătate Publică (CNESP), despre ce acțiuni urmează să fie întreprinse mai departe de către autorități în contextul pandemiei de COVID-19, astfel încât cetățenii să aibă o claritate în legătură cu măsurile pe care trebuie să le respecte.

  Reprezentanții din Sănătate ne-au comunicat că membrii Comisiei Excepționale pentru Sănătate Publică (CNESP) urmează să se întrunească în ședință și să aprobe o Hotărâre cu privire la starea de urgență și respectiv, o nouă listă cu restricții în acest sens.

  Solicitat de ZdG, directorul interimar al ANSP, Vasile Guștiuc, ne-a comunicat că în R. Moldova urmează să fie instituite noi restricții în contextul pandemiei de COVID-19. Potrivit lui, în cadrul ședinței a CNESP, care se desfășoară joi, 29 aprilie, va fi adoptată o decizie cu privire la activitatea cultelor religioase.

  ANSP: Vor fi prelungite anumite restricții care au fost până acum în vigoare

  La 18 aprilie a expirat stare de urgență și problema care e, noi acum, lucrăm asupra unui proiect de Hotărâre al Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică pe care o să îl înaintăm pe parcursul zilei de astăzi. Vor fi prelungite anumite restricții care au fost până acum în vigoare, comportamente. Cât ține de oficierea slujbelor, o să venim cu proiectul de Hotărâre unde vor fi specificate și aceste momente. Acum, la moment nu pot să vă spun ce decizii se vor lua. Lucrăm asupra unui proiect, înaintăm materialele” ne-a comunicat Vasile Guștiuc, directorul interimar al ANSP.

  CNESP se întrunește în ședință pentru a adopta o Hotărâre

  Și responsabilii din cadrul Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), solicitați de ZdG, ne-au spus că membrii Comisiei Excepționale pentru Sănătate Publică (CNESP) urmează să se întrunească joi, 29 aprilie, în ședință și să decidă asupra aprobării unei liste cu restricții în contextul situației epidemiologice. Reprezentanta Ministerului Sănătății, Cristina Stratulat, ne-a comunicat că R. Moldova urmează să revină la stare de urgență în sănătate publică.

  Comisia urmează să se întrunească în ședință și să aprobe noi măsuri. Este stare de urgență în sănătate publică cum a fost înainte de stare excepțională și urmează să revenim la stare de urgență în sănătate publică. Astăzi Comisia va emite o Hotărâre”, a declarat Cristina Stratulat, reprezentant al MSMPS.

  La 18 aprilie, în timp ce în țară era instituită starea de urgență, a expirat stare de urgenţă în sănătate public declarată în R. Moldova. Decizia cu privire la instituirea stării de urgență în sănătate publică la nivel național a fost aprobată la 19 martie, de către Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică, care a constatat atunci că situaţia epidemiologică e nefavorabilă.

  Dispoziția din 19 martie privind instituirea stării de urgență în sănătate publică:

  CNESP a instituit atunci măsuri suplimentare de restricție pentru a preveni răspândirea virusului Sars-Cov-2. Una dintre acestea viza activitatea centrelor comerciale din țară, aceasta fiind sistată în zilele de weekend, începând cu 17 februarie 2021. A fost restricționată și activitatea piețelor comerciale, a fost redus numărul admis de participanți la evenimentele festive în unităţile de alimentaţie publică, de la 50 de persoane la cel mult 20 de invitați. De asemenea, în această perioadă a fost interzisă activitatea cluburilor de noapte și a discotecilor.

  În legătură cu activitatea cultelor religioase, la 22 aprilie curent, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a emis o Hotărâre prin care au fost interzise oficierea slujbelor în incinta locașurilor de cult în perioada 25 aprilie – 11 mai 2021. Atunci, Mitropolia Basarabiei a cerut revizuirea acestei Hotărâri și au cerut autorităților să permită oficierea slujbelor în biserici.

  Curtea Constituțională (CC) a decis miercuri, 28 aprilie, că instituirea stării de urgență de către majoritatea PSRM – ȘOR este neconstituțională, iar în aceste condiții în R. Moldova pot fi organizate și desfășurate alegeri parlamentare anticipate, în contextul în care la 15 aprilie curent CC a constatat că există circumstanțe care justifică dizolvarea Parlamentului de la Chișinău.

  După decizia CC, tot miercuri, la scurt timp președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat că a semnat decretul privind dizolvarea Parlamentului de la Chișinău și data la care urmează să fie organizate alegeri parlamentare anticipate – 11 iulie 2021.

  La 1 aprilie 2021, în R. Moldova a fost instituită stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile. O decizie în acest sens, la solicitarea „unui grup de deputați” a fost aprobată miercuri, 31 martie, în Parlamentul de la Chișinău de către 52 de deputați PSRM, „Șor” și cei din Pentru Moldova.  În Parlament însă solicitarea „unui grup de deputați” în acest sens a fost prezentată de către premierul interimar Aureliu Ciocoi.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Un jurnalist BBC aflat la bordul navei Defender dezvăluie detalii despre incidentul din Marea Neagră: „Vasul de război a fost survolat de mai mult de 20 de avioane rusești”

  Un corespondent BBC se afla miercuri, 23 iunie, la bordul distrugătorului britanic HMS Defender, în timpul incidentului din Marea Neagră. Jonathan Beale, jurnalist specializat în probleme de apărare, a spus că…
  Un jurnalist BBC aflat la bordul navei Defender dezvăluie detalii despre incidentul din Marea Neagră: „Vasul de război a fost survolat de mai mult de 20 de avioane rusești”

  Citiți joi în ZdG

  În ediția de joi, 24 iunie, a Ziarului de Gardă găsiți un nou supliment electoral în care, în continuare, vă prezentăm cele mai importante detalii din carierele altor candidați electorali care cer votul cetățen…
  Citiți joi în ZdG

  FOTO/ Trei cetățeni ai R. Moldova, printre care și un copil, și-au pierdut viața în urma unui accident produs în România: un alt copil, transportat la spital

  Trei cetățeni ai R. Moldova – un bărbat de 28 de ani, o femeie de 29 de ani și un copil de șase ani și-au pierdut viața în urma unui accident produs miercuri, 23 iunie, pe DN1 Cluj-Napoca – Oradea,…
  FOTO/ Trei cetățeni ai R. Moldova, printre care și un copil, și-au pierdut viața în urma unui accident produs în România: un alt copil, transportat la spital

  DOC/ Lista și locațiile secțiilor de vot care vor fi deschise în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie

  La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent urmează a fi deschise 150 de secții de vot în străinătate, astfel încât cetățenii moldoveni plecați peste hotare să-și poată exercita dreptul la vot. O d…
  DOC/ Lista și locațiile secțiilor de vot care vor fi deschise în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie

  ULTIMA ORĂ! CEC a decis: 150 de secții de vot urmează să fie deschise în diasporă pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie

  După două săptămâni de procese în instanțele de judecată și după opt ore de consultări între membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) și reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (…
  ULTIMA ORĂ! CEC a decis: 150 de secții de vot urmează să fie deschise în diasporă pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie