Sondaj privind situația femeilor din Europa de Est: 70% din intervievate au suferit o formă de violență începând cu vârsta de 15 ani

Pe 6 martie, la Bruxelles, a fost lansat un raport care face referire asupra violenței fizice, sexuale și psihologice îndurate în ultimele decenii de femei și fete din Europa de sud-est și de est. Raportul se bazează pe un studiu efectuat în 2018 în cele șapte state participante ale OSCE, printre care și R. Moldova. Studiul arată că 70% din femeile intervievate au suferit o formă de violență începând cu vârsta de 15 ani, în timp ce 45% din toate femeile intervievate au trecut prin cel puțin o formă de hărțuire sexuală începând cu vârsta de 15 ani, iar 21% au trecut prin violența fizică, sexuală sau psihologică fiind copile (până la vârsta de 15 ani).

Potrivit sondajului, unii dintre factori care sporesc probabilitatea ca femeile să fie supuse violenței este faptul că acestea fac parte dintr-o minoritate, sunt tinere, sărace sau dependente din punct de vedere economic, sau pentru că au copii. De asemenea, este mai ridicată probabilitatea violenței în rândul femeilor care au parteneri care consumă des alcool, sunt șomeri sau au participat în conflicte armate.

„Violența sexuală și cea în bază de gen în situații de conflict fac parte dintr-o continuitate a violenței în bază de gen strîns legată de inegalitățile persistente și atacurile mai largi asupra egalității de gen și drepturilor femeilor, inclusiv violența digitală și cibernetică”, a declarat Mara Marinaki, Consilierul principal pe probleme de gen și punere în aplicare a Rezoluției Consiliului de Securitate al ONU nr.1325 privind femeile, pacea și securitatea în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă.

 

În total, 15 179 de femei cu vârste între 18 și 74 au fost intervievate pentru sondajul respectiv. Raportul face o serie de recomandări statelor participante ale OSCE privind modul de utilizare a datelor din sondaj, inclusiv să actualizeze și să implementeze cadrul juridic național pentru a acoperi toate formele de violență împotriva femeilor și fetelor, inclusiv violența online, hărțuirea sexuală, urmărirea și violența psihologică; să revizuiască și să monitorizeze în mod regulat legile și politicile recent introduse privind combaterea violenței împotriva femeilor; să implice instituțiile naționale în domeniul drepturilor omului și să raporteze transparent despre sprijinului acordat victimelor; să aprovizioneze adecvat și să sprijine instituțiile naționale care activează în domeniul egalității de gen, astfel încât acestea să poată îndeplini rolul lor cheie în implementarea și monitorizarea politicilor și a legislației; și să instruiască poliția și sistemul de justiție cu privire la modul de protejare și sprijinire a victimelor, punând victimele în centrul activităților lor.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *