Principală  —  Ştiri  —  Social   —   SONDAJ/ Care sunt instituţiile în…

SONDAJ Care sunt instituţiile în care moldovenii au cea mai mare încredere

Foto: sputnik.md

Biserica, Armata națională și autoritățile locale sunt instituțiile care se bucură de cea mai mare încredere în rândul cetățenilor R. Moldova. Cel puțin așa arată datele unui sondaj publicat de Institutul Republican Internațional (IRI).

Conform datelor prezentate de IRI, 70 % din respondenți spun că au o poziție favorabilă față de Biserica Ortodoxă moldovenească, iar 65% susțin același lucru despre Biserica Ortodoxă românească. Contrar acestor date, 25% dintre respondenți au declarat că nu au o părere pozitivă față de aceste instituții.

Pe locul doi în topul încredereii s-a situat Armata Națională, despre care au o atitudine pozitive circa 68% dintre cei chestionați, comparativ cu 24% care susțin contrariul.  Autoritățile publice locale la rândul lor se bucură de încrederea a 57 % dintre prespondenți.

Față de instituțiile mass-media 55% din respondenți au o poziție favorabilă, în timp ce cealaltă jumătate susțin că au o poziție nefavorabilă. Clasamentul este urmat de sistemul educațional în care au încredere 50% dintre respondenți.

La coada clasamentului s-a clasat Guvernul, Curtea de Justiţie, Procuratura Generală, Parlamentul şi partidele politice.

Chestionarea cetățenilor a fost realizată de Magenta Consulting în perioada 5 decembrie 2018 – 16 ianuarie 2019, prin metoda interviului față în față. Eșantionul a fost format din 1 226 de persoane în vârstă de peste 18 ani. Marja de eroare a sondajului este de 2,8%.