Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Situația la zi privind îmbolnăvirile…

Situația la zi privind îmbolnăvirile de rujeolă: codul portocaliu privind riscul de răspândire se propune a fi schimbat

Codul portocaliu privind riscul de răspândire a rujeolei se propune a fi schimbat în grad de alertă cod galben. În primele zile ale lunii octombrie nu au fost raportate noi cazuri suspecte. Totodată, pe întreg teritoriul țării se mențin măsuri de supraveghere.

Potrivit informației Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale prezentate Biroului permanent al Parlamentului,  se propune schimbarea gradului de alertă cod portocaliu în cod galben la nivel național, cu menținerea gradului sporit de vigilență.

În raportul prezentat se menționează că situația epidemiologică privind îmbolnăvirile prin rujeolă s-a ameliorat, iar în primele zile ale lunii octombrie nu au fost raportate noi cazuri suspecte. Totodată, pe întreg teritoriul țării se mențin măsuri de supraveghere. În acest sens, Agenția Națională pentru Sănătate Publică asigură activitatea punctului focal, în regim 24/24 de ore, pentru monitorizarea cazurilor de rujeolă.

În nota informativă se precizează că, în perioada 01.01.2018 – 02.10.2018, au fost înregistrate 295 cazuri confirmate de rujeolă. Cele mai multe îmbolnăviri au avut loc pe parcursul lunii august – 239 cazuri. Cele mai afectate raioane sunt Ceadâr-Lunga – 156 copii bolnavi, Vulcănești – 34, Ungheni – 20, Taraclia – 12, Cahul și Cantemir – 10, Ocnița – 7 etc.

Potrivit datelor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării la începutul lunii curente nu au fost admiși în instituții 5314 elevi. Din ei, 1606 copii au fost vaccinați recent și nu sunt admiși la lecții pe un termen de 15 zile, iar alți 4982 sunt nevaccinați.

Rujeola este o maladie contagioasă, care afectează copiii nevaccinați, nu are tratament specific și lasă sechele mari. O persoană poate infecta până la 18 persoane de contact. Anual, pe glob, sunt înregistrate 90 mii cazuri de decese, iar morbiditatea prin rujeolă este dependentă de acoperirea vaccinală. Ultima epidemie de rujeolă a avut loc în anul 2002.