Sistemul electronic de achiziții publice a ajutat R. Moldova să economisească 25 milioane de euro

Sistemul electronic de achiziții publice – MTender, susținut de BERD și UE, a ajutat R. Moldova să economisească 25 milioane de euro. Potrivit unui comunicat de presă al BERD, economiile reprezintă diferența dintre valoarea bugetată a achizițiilor și valoarea plătită pentru contractele atribuite folosind MTender.

În ultimele 12 luni, noul sistem de 1,2 milioane euro a fost introdus în toate ministerele și 2 500 de instituții de stat din R. Moldova. Sistemul sprijină întregul proces de achiziții publice, de la planificarea achiziției până la plata contractelor publice.

Până în prezent, 50 000 de comenzi de achiziție au fost publicitate prin intermediul sistemului și au fost atribuite peste 26 000 de contracte. MTender a activat, de asemenea, prima licitație electronică a Moldovei, care reduce riscul de realizare a ofertelor și promovează concurența echitabilă și integritatea.

„Transparența deplină și responsabilitatea sunt o parte majoră a unei administrații eficiente și curate. Eliminarea practicilor dubioase economisește sume enorme de bani, face administrația publică mai eficientă și, prin furnizarea de servicii mai bune și mai eficiente din punct de vedere al costurilor, crește încrederea oamenilor în autorități. R. Moldova trebuie să păstreze impulsul reformei și să continue să lucreze pentru o revizuire radicală a sistemului, în conformitate cu cele mai bune practici internaționale în guvernare și administrația publică”, susține Angela Sax, șefa Biroului BERD în R. Moldova.

BERD este principalul investitor instituțional din Moldova și a investit până acum peste 1,3 miliarde de euro prin aproape 130 de proiecte.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *