Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Sinteza ZdG: Cele mai importante…

Sinteza ZdG: Cele mai importante evenimente ale zilei

Joi, 1 noiembrie 2018

Mai jos găsiți rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, cu link spre știrea completă pentru cei care doresc să afle mai multe detalii. 

VIDEO/ Conflict între preot, primar și Mitropolie. Preotul din Negureni, scos forțat de poliție dintr-o încăpere în care ținea slujba

Un nou scandal bisericesc, de această dată la Negureni, Telenești. După ce i-a fost luată parohia pentru că ar fi furat lucruri din biserică, preotul de la Negureni a continuat să oficieze slujbe în clădirea unui fost magazin, fiind susținut de un grup de enoriași. Slujbele însă nu au mai putut continua pentru că atât preotul, cât și enoriașii, au fost dați afară din încăperea în care avea loc slujba de către primar și polițiști. În timp ce Mitropolia îl acuză pe părintele Veaceslav Morari de nesupunere canonică, preotul susține că a fost dat afară din biserică pentru că nu a plătit taxe Mitropoliei și pentru că nu este de acord cu politica Mitropoliei.

VIDEO/ Instanța a prelungit mandatul de arest pe numele lui Gheorghe Petic

Judecătoria Bălți a prelungit cu încă 20 de zile mandatul de arest preventiv pe numele lui Gheorghe Petic, care este bănuit de viol. Liderul Partidului PPDA de la Ungheni pledează nevinovat și susține că totul este o comandă politică.

Foto: wikimedia.org

Cadoul de negăsit al lui Erdogan. Unde sunt cele două autospeciale de combatere a manifestațiilor în masă?

Pe 18 octombrie curent, aflat într-o vizită în R. Moldova, președintele turc Recep Erdogan a declarat în cadrul unui briefing de presă că a oferit țării noastre două autospeciale de combatere a demonstrațiilor în masă. De la această declarație și până în prezent, autoritățile din R. Moldova nu au oferit însă o confirmare oficială a recepționării acestui cadou oferit de Erdogan.

Serviciul Fiscal va oferi consultanţă telefonică referitor la determinarea corectă a impozitului pe venit

Începând cu 1 noiembrie 2018 Serviciul Fiscal de Stat (SFS) vine cu un suport informaţional privind aplicarea modificărilor la legislaţie în partea ce ţine de calcularea impozitului pe venit potrivit noilor cote în vigoare de la 1 octombrie 2018.

Curtea Constituţională se va putea pronunța pe marginea legilor adoptate înaintea Constituției

Curtea Constituțională își va extinde prerogativa de a efectua controlul constituționalității și asupra legilor adoptate înainte de intrarea în vigoare a Constituției Republicii Moldova. Parlamentul, în cadrul ședinței de astăzi, a votat, în lectură finală, un proiect de modificare a legislației în acest sens.

Parlamentul din Armenia a fost dizolvat. Urmează alegeri legislative anticipate în decembrie

Parlamentul Armeniei a fost dizolvat joi, 1 noiembrie, după ce deputaţii nu au reuşit să desemneze un nou premier, provocând astfel alegeri legislative anticipate, ce vor avea loc în decembrie.

Rusia a aplicat sancțiuni pentru 322 de cetățeni și 68 de companii din Ucraina

Guvernul rus a emis astăzi, 1 noiembrie, un decret de aplicare a sancțiunilor pentru 322 de persoane fizice și 68 de companii din Ucraina, „în legătură cu acțiunile neprietenoase ale Ucrainei față de cetățenii și persoanele juridice din Federația Rusă”.

Celebrarea Centenarului Marii Uniri la Palatul Westminster, Londra

Parlamentul Marii Britanii felicită România cu prilejul Centenarului Marii Uniri. Cu această ocazie, dar și pentru a marca contribuțiile românilor în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, pe parcursul lunii noiembrie, vor avea loc un șir de evenimente, care vor culmina cu o recepție la Palatul Westminster din Londra.