Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Sinteza ZdG: Cele mai importante…

Sinteza ZdG: Cele mai importante evenimente ale zilei

Miercuri, 31 octombrie 2018

Mai jos găsiți rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, cu link spre știrea completă pentru cei care doresc să afle mai multe detalii. 

DOC/VIDEO. Ultimele detalii din dosarul „Orizont” la CtEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a comunicat Guvernului de la Chișinău cererea adresată de către avocații cetățenilor turci, îndepărtați de pe teritoriul R. Moldova la 6 septembrie, și a anunțat că examinarea cauzei se va face în procedură prioritară. Respectiv, instanța europeană a solicitat Guvernului să se expună până la 21 decembrie asupra încălcărilor invocate de avocați: violarea dreptului la libertate, la viața privată și a garanțiilor cetățenilor expulzați.

VIDEO/ Cine este provocatorul care urmărește reporterii RISE Moldova

Jurnalista RISE Moldova, Liuba Șevciuc, a fost urmărită de un provocator, despre care Ziarul de Gardă a scris în mai multe instanțe. Bărbatul i-a povestit jurnalistei cu lux de amănunte ce a făcut aceasta pe parcursul zilei de 6 septembrie curent, dezvăluind informații veridice despre membrii familiei sale, dar și despre viața ei privată.

 

dodon Facebook

Rezultatul întâlnirii lui Dodon cu Putin: 2019 – anul R. Moldova în F. Rusă, 2020 – anul F. Ruse în R. Moldova

Dodon și-a exprimat „recunoștința sinceră față de Vladimir Putin pentru asistența tehnică acordată direct administrațiilor locale pentru îmbunătățirea activităților lor administrative și de afaceri”. Totodată, din numele „majorității absolute a cetățenilor moldoveni, președintele rus l-a asigurat pe liderul de la Kremlin aceștia susțin politica de menținere a relațiilor prietenoase cu Rusia și a consolidării parteneriatului strategic moldo-rus”.

DOC/ Cum a explicat Guvernul la CtEDO „extrădarea camuflată” a cetățenilor turci

În explicațiile prezentate Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) referitor la cazul cetățenilor turci, Guvernul R. Moldova susține că nu a încălcat procedura privind declararea acestora drept persoane indezirabile și îndepărtarea sub escortă de pe teritoriul țării.

Chirurgul basarabean Igor Tudorache a realizat cu succes cel de-al treilea transplant pulmonar din România

Echipa Spitalului Clinic „Sfânta Maria” din Bucureşti, în frunte cu chirurgul basarabean Igor Tudorache, a efectuat cel de-al treilea transplant de plămâni din acest an. Pacientul care a primit plămânul are 34 de ani, este din București și se afla pe lista de așteptare pentru intervenție. Donatorul avea 21 de ani și era din Baia Mare.

Gheorghe Petic cere examinarea publică a dosarului. Avocații au solicitat recuzarea judecătorului

Gheorghe Petic, liderul Partidului PPDA de la Ungheni, reținut pe 12 octombrie de către oamenii legii fiind bănuit de viol, solicită examinarea publică a dosarului. Avocații săi au cerut recuzarea judecătorului, rescpectiv, în termen de 24 de ore dosarul urmează să fie repartizat la un alt complet de judecată care se va expune în privința cererii de recuzare.

FOTO. VIDEO/ Igor Dodon, decorat de Patriarhul Kirill pentru sprijinul inițiativelor bisericești

Igor Dodon a fost decorat de Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii cu ordinul „Sf. Cuvios Serghie de Radonej”, gradul II. Distincția i-a fost oferită președintelui pentru „atenția acordată sprijinului activ a inițiativelor publice bisericești ale Bisericii Ortodoxe din Moldova”.

TI Moldova: Majorarea salariilor în sectorul public – între declaraţii electorale şi angajamente de politici

Reforma sistemului de salarizare pentru sectorul public anunțată de către liderul democrat Vlad Plahotniuc, de la tribuna partidului, la 23 octombrie, curent, a fost iniţiată cu suportul partenerilor externi și este folosită, de fapt, ca paravan pentru declaraţii electorale, se arată în Observatorul de politici publice elaborat de Transparency International Moldova.

Începând cu 1 noiembrie șoferii vor circula cu farurile aprinse și pe timp de zi

Inspectoratul Național de Patrulare (INP) reamintește conducătorilor auto că în perioada 1 noiembrie – 31 martie inclusiv, aceștia sunt obligați, pe timp de zi, să conecteze în faruri lumina de întâlnire sau lumina de deplasare.

Un mort și trei răniți în urma unei explozii în apropierea biroului FSB din Arhaghelsk

O persoană a fost ucisă şi alte trei rănite, miercuri, 31 octombrie, de o explozie produsă în apropierea unui birou al Serviciului federal de securitate rus (FSB) din oraşul Arhanghelsk, situat în nord-vestul Rusiei. Comitetul rus de Investigații a deschis pe acest caz un dosar penal în temeiul articolelor „act terorist” și „transport ilegal de muniții”.

Raport: Două generații de oameni au ucis mai mult de jumătate din populațiile de animale sălbatice din lume

Populațiile mamiferelor, păsărilor, peștilor, reptilelor și amfibienilor au scăzut cu 60% din 1970, potrivit unui raport publicat luni, 29 octombrie, de către Fondul Mondial al Naturii (WWF). Cei mai importanți factori care duc la pierderea actuală a biodiversității sunt exploatarea excesivă a naturii și agricultura, ambele legate de creșterea consumului uman.