Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Sinteza ZdG: Cele mai importante…

Sinteza ZdG: Cele mai importante evenimente ale zilei

Joi, 25 octombrie 2018

Mai jos găsiți rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei,  cu link spre știrea completă pentru cei care doresc să afle mai multe detalii. 

Cum vor fi calculate salariile bugetarilor conform noii legi. Un șir de sporuri salariale vor fi anulate

Noul sistem de salarizare pentru bugetari, care urmează să intre în vigoare începând cu 1 decembrie 2018 prevede o creștere de 1,3 miliarde de lei a fondului de salarizare din Bugetul Public Național pentru anul 2019, comparativ cu anul curent. Noua lege de salarizare nu va asigura o creștere salarială pentru toate persoanele angajate în sectorul bugetar.

Asistentul judiciar reținut în dosarul mitei pentru judecători, numit recent în funcția de magistrat

Vitalii Furtuna este asistentul judiciar de la Curtea de Apel Chișinău care ar fi intermediat transmiterea a 2000 de euro de la un medic către un judecător pentru ca acesta să dea o soluție favorabilă într-un dosar. Instanța a decis astăzi, 25 octombrie, plasarea în arest preventiv a lui Furtuna în izolatorul penitenciarului nr. 13 pentru 30 de zile. 

Medicul din dosarul mitei pentru judecători este vizat într-o cauză privind decesul unui nou-născut

Medicul Vadim Scarlat, vizat în dosarul mitei pentru judecători, este învinuit că a transmis unui magistrat 2000 de euro pentru ca judecătorul să dea o soluție favorabilă într-un dosar penal în care medicul avea calitate de învinuit. Instanța de judecată a decis plasarea în arest preventiv pentru 30 de zile în izolatorul CNA.

Decizia luată de instanța de judecată în privința avocatei vizată în dosarul mitei pentru judecători

Instanța de judecată a decis plasarea în arest preventiv pentru 30 de zile în izolatorul penitenciarului nr. 13 a avocatei Nadejda Agatii, care a fost reținută în dosarul mitei pentru judecători. Avocata este bănuită că ar fi intermediat transmiterea mijloacelor bănești de la medic și inculpat către magistrați.

„Mica reformă fiscală” sub lupa Transparency International Moldova

La 1 octombrie 2018, au intrat în vigoare mai multe amendamente la legislaţia fiscală, votate de Parlament la 27 iulie, curent, în cadrul aşa-numitei „mica reforma fiscală”. Pachetul legislativ aprobat prevede un număr de modificări, printre care diminuarea cotelor impozitelor aferente plăţilor salariale. Potrivit Transparency International Moldova (TI Moldova), noua formulă de impozitare va reduce povara fiscală preponderent în cazul persoanelor cu venituri mari, majorând venitul disponibil al acestora de la câteva sute de lei la câteva mii de lei. Pentru persoanele cu venituri mici şi medii, însă, economiile vor fi minore, iar venitul acestora va creşte nesemnificativ – de la câţiva lei până la câteva zeci de lei.

Votat! În ce condiții nu va putea fi aplicat arestul preventiv

Arestul preventiv nu va putea fi aplicat dacă vor fi îndeplinite cumulativ unele condiții. Parlamentul a votat, în ședința de astăzi, 25 octombrie, un proiect de modificare a Codului de procedură penală. Potrivit autorilor proiectului, noile reglementări vor contribui la reducerea numărului de cazuri de aplicare a arestului preventiv, care trebuie să rămână o măsură excepțională.

VIDEO/ Ședința Parlamentului. Lista subiectelor de pe ordinea de zi a deputaților

Patriarhul Kirill și-a amânat vizita în R. Moldova

Patriarhului Kirill și-a amânat vizita în R. Moldova pentru o perioadă ulterioară. Despre acest fapt, șeful statului, Igor Dodon, a fost anunțat în cadrul unei discuții telefonice pe care a avut-o cu șeful Departamentului relații externe al Patriarhiei Ruse, Mitropolitul de Volokolamsk Ilarion.

Legile adoptate până la intrarea în vigoare a Constituției vor putea fi supuse controlului constituționalității

Curtea Constituțională urmează să-și extindă prerogativa de a efectua controlul constituționalității și asupra legilor adoptate înainte de intrarea în vigoare a Constituției Republicii Moldova.Un proiect de modificare a legislației a fost discutat și votat în prima lectură, în cadrul ședinței Parlamentului din 25 octombrie.

Fostul şef al AO „Lăstăraş”, reţinut de CNA: ar fi colectat lunar de la părinţi peste jumătate de milion de lei

Potrivit materialelor acumulate, s-a constatat că, în perioada septembrie 2015 – august 2017, preşedintele AO „Lăstăraş”, Dorian Bogaşevschi, sub pretextul predării în cadrul grădiniţei a lecţiilor de limbi moderne, informatică computerizată, artă plastică, muzică, coregrafie, etc., ar fi perceput de la părinţii copiilor din Grădiniţa-creşă nr. 199 sume de bani în mărime de 1200 – 1400 lei/lunar. Potrivit estimărilor, în fondul Asociaţiei se acumulau lunar în jur de 600 000 de lei, iar cea mai mare parte din bani ar fi ajuns în buzunarul familiei preşedintelui.

Arest la domiciliu pentru Sergiu Brânza și avocatul Viorel Berliba, reținuți într-un dosar de corupție

Magistrații Curții de Apel Cahul au schimbat măsura preventivă în privința decanului Facultății de Drept de la USM, Sergiu Brânza și colegului acestuia, avocatul Viorel Berliba, din arest preventiv în arest la domiciliu. Între timp, soția lui Sergiu Brânza, judecătoarea Liubov Brânza, vizată într-un alt dosar de corupție, va petrece următoarele 30 de zile în izolatorul CNA.

VIDEO/ Primul mesaj în limba română al noului ambasador american la Chișinău

Noul ambasador al SUA în R. Moldova, Dereck J. Hogan, a sosit astăzi, 25 octombrie, la Chișinău împreună cu familia. Urmăriți filmulețul video în care  Dereck J. Hogan se prezintă poporului R. Moldova în calitate de al nouălea Ambasador al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.

Angajații Serviciului Pază de Stat vor primi indemnizații pentru închirierea locuințelor

Angajații Serviciului de Protecție și Pază de Stat vor beneficia, pe perioada desfășurării activității, de compensarea cheltuielilor pentru închirierea unei locuințe. Parlamentul a votat în cea de-a doua lectură un proiect de lege în acest sens. Potrivit proiectului, în cazul în care ofițerului de protecție nu i se poate oferi o locuință de serviciu corespunzătoare, acesta va beneficia de o indemnizație pentru închirierea locuinței. Mărimea și modul de acordare a indemnizaţiei va fi stabilită de Guvern.

Rosselkhoznadzor atenționează ANSA asupra unor livrări de fructe infectate

Serviciul federal rus de supraveghere veterinară și fitosanitară a expediat o scrisoare Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) prin care avertizează  R. Moldova despre faptul că partea rusă poate aplica măsuri de sistare a exportului, în cazul nerespectării cerințelor fitosanitare la exportul produselor vegetale.

Alerta cu bombă la Judecătoria Chișinău, sediul Central este falsă. Ce pedeapsă riscă făptașul

La sediul Central al judecătoriei Chișinău de pe strada N. Zelinski 13 , din capitală, a fost dată alertă cu bombă. Potrivit poliției, un bărbat a telefonat în această dimineață, în jurul ore 11 și a anunțat că în incinta clădirii se află un dispozitiv explozibil.

VIDEO/ Fiul jurnalistei asasinate în Malta: Cei pe care îi investiga mama mea pentru corupție sunt acum printre cei care anchetează uciderea ei

La 16 octombrie 2018 s-a împlinit un an de la asasinarea jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia, iar ancheta privind omorul ei nu a avansat foarte mult. Cei trei fii ai ei și soțul atrag atenția asupra riscurilor de coruptibilitate în interiorul structurilor de anchetă.

Vă mulțumim că ne urmăriți!