Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Sinteza ZdG: Cele mai importante…

Sinteza ZdG: Cele mai importante evenimente ale zilei

Luni, 17 decembrie 2018

Mai jos găsiți rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, cu link spre știrea completă pentru cei care doresc să afle mai multe detalii.

În ajunul alegerilor parlamentare, Traian Băsescu, în vizită la Chișinău. Cu cine s-a întâlnit și ce a discutat

Fostul președinte al României Traian Băsescu a vizitat duminică, 16 decembrie, capitala R. Moldova. Președintele de onoare al Partidului Unității Naționale (PUN) s-a întâlnit cu conducerile a două partide unioniste. Prima întâlnire a fost cu conducerea PUN, după care a avut discuţii cu conducerea Partidului Liberal Reformator (PLR). Cu ocazia deplasării la Chişinău, Băsescu s-a întâlnit şi cu premierul Pavel Filip. 

PUN anunță că nu va participa la alegerile parlamentare: „Ieșiți la vot pe 24 februarie și votați blocul ACUM”

Președintele PUN, Anatol Șlaru a declarat că decizia partidului de a nu participa la alegerile parlamentare „nu este abandonarea idealurilor unioniste, dar este o decizie matură care se datorează unor pericole majore ce planează asupra R. Moldova. PUN pune la dispoziția blocului ACUM oamenii și organizațiile sale. „Sprijinul PUN se va manifesta prin declarații politice. Le vom acorda tot sprijinul dezinteresat, cu excepția ajutorului financiar”, a punctat Șalaru.

De ce Guvernul a așteptat nouă luni pentru a-l numi pe Reșetnicov judecător constituțional

Trei noi judecători au fost numiți în grabă la Curtea Constituțională (CC). Fără anunțuri publice, fără proiecte incluse pe ordinea de zi, fără răspunsuri la întrebările jurnaliștilor și fără a respecta un proces transparent, deputații Artur Reșetnicov și Raisa Apolschii, dar și fostul procuror general, Constantin Gurin, au fost numiți în funcția de judecători constituționali și au depus jurământul în cadrul ultimei ședințe din sesiunea de toamnă a Parlamentului.

Organizațiile societății civile semnalează modul netransparent de numire a ultimilor trei judecători constituționali

Mai multe organizații ale societății civile îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu modul total netransparent de numire a ultimilor trei judecători la Curtea Constituțională, de către Consiliul Superior al Magistraturii, Guvern și Parlament. Demisiile consecutive și subite, înainte de termen, dar și numirea în grabă, pe ascuns și pe criterii politice denotă ignorarea importanței acestei instituții și subminează și mai mult încrederea publică în independența Înaltei Curți, susține organizațiile societății civile. 

Blocul electoral ACUM – Platforma DA și PAS a depus actele la CEC pentru înregistrarea în cursa electorală

 În decursul a șapte zile, CEC va decide dacă înregistrează sau nu blocul în campania pentru alegerile parlamentare din februarie 2019. În cadrul ședinței din 11 decembrie 2018, CEC a făcut publică lista celor 46 de partide și organizații social-politice care au dreptul să participe la alegerile parlamentare din data de 24 februarie 2019. Informația a fost prezentată Comisiei de Agenția Servicii Publice (ASP). În listă se regăsesc și Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, dar și  Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Ieri, 16 decembrie, cele două partide au semnat acordul de constituire a Blocului Electoral „ACUM – Platforma DA și PAS”, care urmează să participe la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. 

Precizările medicului Mihai Stratulat despre apartenența sa la Partidul Democrat din Moldova

Medicul pediatru Mihai Stratulat afirmă că este membru al Partidului Democrat din anul 2010. Precizările vin după ce duminică, 16 decembrie, Stratulat a participat la Forumului Organizației municipale Chișinău a Partidului Democrat din Moldova (PDM), iar ZdG a scris despre aderarea acestuia la PDM.  

Încă un partid anunță că nu va participa la alegeri, însă va susține Blocul ACUM

Partidul Liberal Reformator a hotărât să se abțină de la participarea cu liste proprii în alegerile parlamentare din iarna anului 2019. Decizia a fost luată de Partidul Liberal Reformator în cadrul Biroului Politic Național care a avut loc pe 16 decembrie curent. Totuși, PLR a luat hotărârea să susțină în alegeri, necondiționat, Blocul Electoral ACUM DA PAS și face același apel către toți membrii și simpatizanții săi.

CEC, despre inițiativa lui Dodon de a participa la alegerile parlamentare

Șeful statului, Igor Dodon, a declarat în urma ședinței Consiliului Republican al PSRM din 11 decembrie că ar putea candida la alegerile parlamentare din februarie 2019 în calitate de cap de listă al PSRM, însă nu a luat o decizie finală în acest sens. Referitor la existența sau lipsa unor interdicții pentru candidarea președintelui Republicii Moldova la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că se va expune la subiect doar în ședință publică, prin votul membrilor CEC. 

FOTO/ Președintele Igor Dodon, decorat cu „Ordinul Cavalerilor Sfântului Mormânt”

Președintele și Prima Doamnă se află într-o vizită oficială în Israel. Pe pagina de Facebook a lui Igor Dodon au fost deja publicate o serie de imagini foto de la Complexul Memorial „Yad Vashem”, edificat în memoria celor șase milioane de evrei care au fost exterminați în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, dar și de la Biserica Sfântului Mormânt. 

 

O nouă pauză în dosarul lui Ilan Șor. Motivul pentru care a fost amânată încă o ședință de la CA Cahul

După o pauză de trei luni de la ultima ședință de la Curtea de Apel Cahul în dosarul lui Ilan Șor, astăzi, 17 decembrie, ar fi trebuit să aibă loc o nouă ședință, doar că aceasta a fost amânată. Odată cu această amânare, dosarul lui Șor mai ia o pauză, de această dată de o lună. 

 

De ce mandarinele din China și din alte țări sunt vândute în Rusia ca fiind mandarine din Abhazia

A sosit vremea mandarinelor, cea mai activă perioadă în Abhazia după sezonul de vară, deoarece principalele surse de venit pentru populația locală provin din cele două sfere: turismul și afacerea cu citrice.  Fermierii locali își pot vinde mandarinele, portocalele și lămâile, în esență, doar în Rusia. Statisticile din 2018 arată încă destul de promițător pentru ei. Potrivit informațiilor Comitetului Vamal, zilnic din Abhazia în Rusia sunt importate peste o sută de tone de citrice, iar în ajun de sărbătorile de iarnă această cifră poate crește până la 700 de

tone. 

Conturile bancare, legate de „spălătoria azerbaidjană”, înghețate

Anchetatorii britanici au înghețat conturile bancare, legate de spălarea banilor murdari din Azerbaidjan, în care erau păstrate miliarde de dolari. Potrivit amerikaninsesi.org, banii au fost scoși prin intermediul a patru mari companii false înregistrate în Marea Britanie. 

Senatul American va prezenta un raport privind intervenția rusă în alegerile din 2016

Senatul american va publica în această săptămână un raport care va prezenta detalii privind amploarea campaniei de dezinformare ruse din timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din SUA din 2016, transmite Reuters, citând the Washington Post. Raportul, obținut de the Washington Post în varianta de draft, este primul care a studiat milioanele de postări furnizate de cele mai mari rețele de socializare, precum Twitter, Facebook și Google, Comisiei de Informații a Senatului.

BNM a aprobat un nou regulament privind controalele pe teren la bănci

Banca Națională a Moldovei (BNM) a probat un nou regulament privind controalele pe teren la bănci, conform celor mai bune practici de supraveghere. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial pe 12 decembrie și va intra în vigoare pe 13 ianuarie 2019.