Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Sinteza ZdG: Cele mai importante…

Sinteza ZdG: Cele mai importante evenimente ale zilei

Luni, 19 noiembrie 2018

Mai jos găsiți rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, cu link spre știrea completă pentru cei care doresc să afle mai multe detalii.

A fost lansată ruta de troleibuz care va face legătura între Chișinău și Trușeni

Începând cu 19 noiembrie, cinci troleibuze cu mers autonom au fost puse în circulație pe traseul Trușeni-Chișinău. Noile unități de transport cu nr. 34 vor circula între orele 05:35 – 22:00, cu un interval de 10 min în orele de vârf. Troleibuzele vor circula de la Calea Ieșilor până la str. 27 August din satul Trușeni.

VIDEO/ Carabinierii italieni și-au scos căștile de protecție în fața moldovenilor care au protestat la Torino

Mai multe persoane au protestat la Torino în timpul unui concert organizat de Partidul „Șor”, iar manifestația a fost asistată și de un grup de carabinieri care asigurau ordinea publică în zona respectivă. Pentru că diaspora protesta pașnic, la un moment dat carabinierii și-au scos căștile de protecție și și-au pus pe cap beretele. Acest gest a provocat exclamații și aplauze din partea moldovenilor, care au făcut un îndemn către polițiștii din R. Moldova să urmeze acest gest și să fie în slujba poporului.

Inna Şupac: „Realitatea de la televizor e una, dar cea din frigiderele oamenilor e alta”

Interviu cu Inna Şupac, deputată PCRM

— În linii generale, cum aţi descrie primii doi ani de mandat ai lui Igor Dodon?

I-aş descrie ca o dezamăgire pentru acele persoane care, în turul doi, l-au susţinut la funcţia de preşedinte. Dodon a promis foarte multe lucruri în electorală, alerga cu un document în care spunea că va lupta împotriva regimului lui Plahotniuc, promitea pensii, salarii… Acum oamenii probabil au înţeles că au fost amăgiţi, au fost amăgiţi conştient, pentru că dl Dodon din start ştia care sunt competenţele constituţionale ale preşedintelui. Mulţi ne întreabă de ce Vladimir Voronin a semnat decretul din 11 septembrie 2009 şi a plecat din funcţia de preşedinte. De ce? Pentru că nu a dorit să fie o marionetă cu nicio posibilitate de a schimba ceva aşa cum este dl Dodon. Dl Voronin foarte bine cunoştea Constituţia. Dacă nu ai majoritate parlamentară, nu ai ce căuta acolo. Dar dacă miza ta este să fii preşedinte şi să dai bună ziua altor preşedinţi, asta-i altă treabă. Dl Dodon conştient şi-a ales această cale, dar se pare că, prin această cale, el face un deserviciu PSRM, fiindcă mai multă lume deja înţelege că nu s-a realizat nimic din ce s-a promis în 2016. Mai mult decât atât, Dodon nu mai vorbeşte nimic despre regimul oligarhic al lui Plahotniuc.

Dezvăluiri din Parlament: sumele de bani pentru care ar fi fost cumpărați deputații transfugi

Cei 14 deputați care au părăsit PCRM în decembrie 2015 ar fi fost cumpăraţi de Partidul Democrat (PDM) cu sume de sute de mii de euro. Declarația aparține deputatei PCRM, Inna Șupac, care, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, a vorbit și despre sumele de bani primite de foștii săi colegi de partid pentru a ieși din PCRM și a adera ulterior la PDM. 

FOTO/ Ninsorile au provocat mai multe accidente rutiere care s-au soldat cu 28 de persoane traumatizate

Până la această oră din cauza vitezei și a condițiilor climaterice, pe traseele din țară s-au produs șase accidente rutiere, în rezultatul cărora au fost traumatizate 28 de persoane. Potrivit Inspectoratului Național de Patrulare (INP), cauzele accidentului sunt imprudența participanților la trafic, pierderea controlului automobilului și lipsa anvelopelor de iarnă. În prezent, pe teritoriul țării sunt implicate 53 echipaje ale INP care activează pentru fluidizarea traficului rutier.

CSJ a decis! Va fi sau nu restabilită în funcție fosta judecătoare Domnica Manole

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSM) au respins cererea de chemare în judecată a fostei magistrate Domnica Manole împotriva Consiliului Superior al Magistraturii și Serviciului de Informații și Securitate cu privire la anularea a două decizii prin care Manole a fost demisă din sistem.

Trei judecătoare anchetate pentru mită rămân în arest preventiv

Instanța a prelungit cu încă 30 de zile mandatul de arest în izolatorul CNA pentru magistrata Liubovi Brânza. În cazul judecătoarelor Ludmila Ouș și Galina Moscalciuc, instanța a dispus prelungirea măsurii preventive pentru încă 30 de zile de arest la domiciliu.