Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Sinteza ZdG: Cele mai importante…

Sinteza ZdG: Cele mai importante evenimente ale zilei

Miercuri, 14 noiembrie 2018

Mai jos găsiți rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, cu link spre știrea completă pentru cei care doresc să afle mai multe detalii.

ULTIMA ORĂ! CSJ a pus punctul final în dosarul Platon

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a dictat verdictul final în dosarul lui Veaceslav Platon. Magistrații CSJ au declarat neîntemeiat recursul depus de avocații acestuia împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău prin care a fost menținută condamnarea la 18 ani de închisoare a lui Veaceslav Platon.

Parlamentul European a aprobat o nouă rezoluție critică la adresa R. Moldova

Cu votul a 396 de eurodeputați, Parlamentul European a adoptat astăzi, 14 noiembrie, o nouă rezoluție critică la adresa R. Moldova. Rezoluția a fost adoptată după ce europarlamentarii au dezbătut un raport care evalurează punerea în aplicare a Acordului de Asociere dintre R. Moldova și Uniunea Europeană. Împotriva rezoluției au votat 74 de europarlamentari, iar 186 s-au abținut de la vot.

Cui aparține Fundația care a comandat sondajul IMAS în care cetățenii apreciază cel mai mult activitatea lui Dodon, Filip, Șor și Plahotniuc

Sondajul prezentat de IMAS care arată că cetățenii R. Moldova apreciază cel mai mult activitatea președintelui Igor Dodon, a premierul Pavel Filip, a comunistului Vladimir Voronin, a primarului de Orhei Ilan Șor și a liderului PDM, Vladimir Plahotniuc a fost făcut la comanda Fundației pentru o Democrație Modernă, asociație fondată în 2017 de mai mulți apropiați ai Partidului Democrat din Moldova. La fondare, în funcția de președinte a Fundației a fost desemnată Cristina Balan, actuala ambasadoare a R. Moldova în SUA, fostă vicepreședintă a Partidului Democrat din Moldova.

DOC/ CSJ dă undă liberă privatizării terenului și construcției unui bloc în locul fostei cafenele „Guguță”

Curtea Supremă de Justiție a respins astăzi, 14 noiembrie, recursul Consiliului Municipal Chișinău (CMC) și a lăsat în vigoare decizia luată de Curtea de Apel Chișinău prin care „Regata Imobiliare” poate privatiza terenul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, unde actualmente se află cafeneaua „Guguță”.

Cine sunt magistrații de la CSJ, care au decis soarta lui Veaceslav Platon

Vladimir Timofti, Nadejda Toma și Anatolie Țurcan sunt cei trei magistrați de la Curtea Supremă de Justiție care au pus punctul final în dosarul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Aceștia au declarat neîntemeiat decursul depus de avocatul lui Platon împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău prin care a fost menținută condamnarea la 18 ani de închisoare.

Jizdan, despre cele două autospeciale de combatere a protestelor: Avem nevoie de astfel de automobile

După aproape o lună de întrebări și incertitudini, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, a declarat în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova că cele două autospeciale pentru dispersarea protestatarilor, oferite în dar de Recep Erdogan, sunt în R. Moldova.

Johannes Hahn: „Nu am văzut progrese din partea R. Moldova pentru a răspunde îngrijorărilor noastre”

Johannes Hahn, comisar european pentru politica de extindere și vecinătate, a declarat în Parlamentul European că R. Moldova a înregistrat progrese din punct de vedere economic, care sunt însă umbrite de deteriorarea statului de drept.

Promulgare sau suspendare: Codul Serviciilor Media Audiovizuale, retransmis președintelui Igor Dodon

Codul Serviciilor Media Audiovizuale a fost retransmis astăzi, 14 noiembrie, spre promulgare președintelui Igor Dodon. Anunțul a fost făcut de speakerul Parlamentului, Andrian Candu, pe pagina sa de Facebook.

CEC va procura 2300 de camere video pentru a înregistra procesul de vot la alegerile parlamentare

În toate secțiile de votare vor apărea camere de înregistrare video a procesului electoral. Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat caracteristicile tehnice pentru sistemul de înregistrare video care va fi implementat la viitoarele alegeri parlamentare din 24 februarie 2019.

Câți bani vor fi cheltuiți pentru organizarea alegerilor parlamentare din 24 februarie

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în cadrul ședinței de astăzi, 14 noiembrie, bugetul instituției pentru anul 2019 în sumă de 309 523 100 lei. În acest buget sunt incluse costurile și pentru organizarea alegerilor parlamentare din februarie 2019.

Cetățenii R. Moldova stabiliți cu domiciul în străinătate vor putea beneficia de pensie

Guvernul a aprobat Avizul asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii privind sistemul public de pensii. Proiectul de lege prevede excluderea condiției ca persoana să aibă domiciliul pe teritoriul Republicii Moldova pentru acordarea dreptului la pensie.

Când vor fi reconstruite punctele de trecere de la frontiera moldo-română și când va fi inițiat controlul în comun

Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri, 14 noiembrie, proiectul hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea Strategiei naționale de management integrat al frontierei de stat pentru perioada 2018-2023 și a Planului de acțiuni pentru anii 2018-2020 privind implementarea acesteia până la 1 decembrie 2020.

Noul Cod Funciar: Terenurile agricole vor putea fi cumpărate doar de cetățenii Republicii Moldova

Terenurile cu destinație agricolă, dar și cele din fondul forestier, vor putea fi cumpărate și vândute doar de cetățenii Republicii Moldova. Astfel, persoanele străine și apatrizii nu vor putea procura aceste terenuri, iar în cazul în care vor deveni proprietari prin moștenire, vor fi obligați să le vândă în termen de un an. Prevederea este inclusă în noul Cod Funciar, aprobat astăzi, 14 noiembrie, de Executiv.

Țările în care anumite locuri de muncă sunt interzise femeilor

În Kazahstan, femeile nu au voie să sacrifice bovine, porci sau rumegătoare mici, iar în Vietnam femeile nu au dreptul să conducă tractoare de 50 de cai putere sau mai mult. Potrivit Băncii Mondiale, în 104 țări din lume există locuri de muncă interzise femeilor, printre care și R. Moldova, unde femeile nu au voie să conducă autobuze cu mai mult de 14 locuri.