Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Sinteza ZdG: Cele mai importante…

Sinteza ZdG: Cele mai importante evenimente ale zilei

Vineri, 2 noiembrie 2018

Mai jos găsiți rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, cu link spre știrea completă pentru cei care doresc să afle mai multe detalii. 

Medicul agresat la spital învinge sistemul: „Mă tem să fiu doctor”

Judecătoria Chișinău i-a dat câștig de cauză doctoriței Ala Valenga de la Spitalul Clinic Municipal (CSM), care a fost agresată în martie curent în timp ce se afla la locul de muncă. Potrivit deciziei emise pe 2 noiembrie de judecătoarea Avasiloaie Tatiana, Spitalul Clinic Municipal va trebui să îi achite doctoriței prejudiciu moral, dar și o indemnizație unică pentru pierderea temporară a capacității de muncă.

Șefa Agenţiei pentru recuperarea bunurilor infracţionale și-a dat demisia

Otilia Nicolai, șefa Agenţiei pentru recuperarea bunurilor infracţionale și-a dat demisia pe 1 noiembrie curent, invocând motive personale. Potrivit Angelei Starinschi, ofițer de presă al CNA, Otilia Nicoloi se află în concendiu, însă la revenire va continua să activeze în cadrul CNA, doar că într-o altă funcție.

 

O nouă rundă de distincții. Pentru ce merite Igor Dodon și-a decorat propriul consilier

Cconsilierul președintelui, Maxim Lebedinschi, a fost decorat cu Medalia „Meritul Civic” pentru muncă îndelungată și prodigioasă în domeniul jurisprudenței, merite în promovarea principiilor fundamentale ale statului de drept și contribuție la apărarea drepturilor, libertăților și intereselor legitime și constituționale ale cetățenilor.

Câți bani sunt cheltuiți anual pentru întreținerea vilei prezidențiale de la Condrița

Anual contribuabilul achită aproximativ 2,5 milioane lei doar pentru întreținerea casei de vacanță a președintelui. Care a fost suma totală a investițiilor în renovarea întregii structuri rezidențiale, dar mai ales, cine a achitat nota de plată și cu ce scop, tace atât Președinția, cât și Cancelaria de Stat.

Ruslan Codreanu a semnat cererea de demisie din funcție a șefului Spitalului Clinic Municipal, Iurie Dondiuc

Șeful Spitalului Clinic Municipal nr.1 (SCM), Iurie Dondiuc, și-a dat demisia. Potrivit primarului Ruslan Codreanu, cererea de demisie a fost deja semnată. Contactat telefonic, Iurie Dondiuc nu a răspuns la apeluri, iar specialistul în relații publice și comunicare a SMC, Andrei Guțu, a declarat că nu ne poate oferi detalii pentru că nu este la curent cu demisia lui Dondiuc.

VIDEO/ Audieri cu ușile închise la Parlament privind cazul „Open Dialog”

Audierile privind acuzațiile de imixtiune în finanțarea partidelor polticie din R. Moldova de către fundația „Open Dialog” au început cu o decizie neașteptată pentru jurnaliști. După ce s-au prezentat într-un număr destul de mare la Parlament pentru a participa la audierile propriu-zise, jurnaliștii au fost informați că discuțiile vor avea loc cu ușile închise, fiind solicitați să părăsească sala.

Raportul Parlamentului după invalidarea alegerilor: Ziua tăcerii ar putea fi exclusă din legislație

Restricțiile legate de agitația electorală în ziua premergătoare alegerilor și în ziua alegerilor, cu excepția secțiilor de votare și perimetrului din imediata apropiere, ar putea fi eliminate din legislație. O astfel de recomandare se conține în raportul cu privire la analiza, expertiza și evaluarea legislaţiei electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale pentru Primăria Chișinău.

„Suntem gata să vorbim cu voi în limba voastră”. Cum trăiește Transcarpatia și cine obține pașapoarte ungare

În regiunea Transcarpatia este un oraș regional – Beregovo, care în secolul al XX-lea a reușit să schimbe șase „cetățenii” și să facă parte din șase state. Din această cauză un turist poate să nu perceapă acest oraș ca pe unul ucrainean. Aici, aproape toate anunțurile sunt dublate în limba maghiară, pe case sunt atârnate steaguri ungurești, iar la televizor sunt difuzate posturi de televiziune din Ungaria.