Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Sinteza ZdG: Cele mai importante…

Sinteza ZdG: Cele mai importante evenimente ale zilei

Luni, 12 noiembrie 2018

Mai jos găsiți rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, cu link spre știrea completă pentru cei care doresc să afle mai multe detalii.

40 de ani de medicină şi 60 de ani de căsnicie

Stau amândoi cuminţi pe o canapea, unul lângă altul, într-una din camerele apartamentului lor de o viaţă. De 60 de ani sunt împreună, iar pe lângă toate celelalte, îi uneşte medicina şi umorul, pe care Dumitru Noroc îl presoară mai că după fiecare comentariu al soţiei sale, Ludmila. După atâţia ani de căsnicie, spune că cel mai mult îi pare rău că nu şi-a legat viaţa de o fată de la oraş. „Mai merg să lucrez la vilă şi ea are aşa nişte ochi, şi mai şi ştie tot felul de buruieni. Îmi tot zice „leagă via asta aşa”. O leg. „Acolo ai prăşit, dar ai astupat buruienile”. Cum le vezi, dacă le-am astupat? Uite, dacă luam una de la oraş, mă odihneam la bătrâneţe”, explică el. Apoi, râd amândoi.

DOC/ Cât a costat distracția de Hramul Orheiului. Doar pentru focurile de artificii s-au plătit peste 95 de mii de lei

Distracția orheienilor de hramul localității a costat peste jumătate de milion de lei. Din acești bani au fost contractate servicii de organizare a evenimentului, de decor, de activități recreative, de echipament tehnic, precum și focurile de artificii. Suma nu a inclus și remunerarea artiștilor care au urcat la 8 noiembrie pe scena de sărbătoare, instalată în parcul de distracții OrheiLand.

În Chișinău „vor fi plantați” doi palmieri solari

În următoarele două luni în municipiul Chișinău vor apărea doi palmieri solari care vor genera energie electrică verde. PLa tulpina acestor palmierii chișinăuienii își vor putea încărca telefoanele și vor putea utiliza gratuit internetul. Totodată, palmierii vor ilumina zona datorită energiei acumulate pe parcursul zilei de la soare.

VIDEO/ Motivul pentru care Sandu și Năstase nu au participat la audierile din comisia de anchetă „Open Dialog”

Deși s-au prezentat la Parlament în această dimineață, Andei Năstase și Maia Sandu au refuzat să participe la audieri în cadrul comisiei de anchetă pentru analiza acuzațiilor de imixtiune din partea Fundației „Open Dialog”. Liderii PAS și PPDA au menționat că nu vor să facă declarații în fața comisiei dacă ședința nu va fi deschisă iar presa nu va avea acces.

Cum (NU) explică CSJ informațiile contradictorii cu privire la deciziile în dosarul cetățeniei lui Băsescu

La doar câteva ore după ce a anunțat amânarea examinării recursului pentru o altă zi, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul lui Traian Băsescu prin care se contesta retragerea cetățenii moldovenești a fostului președinte al României. Informațiile contradictorii de pe site-ul CSJ au dus în eroare atât jurnaliștii, cât și societatea. Am cerut o explicație de la CSJ, doar că această explicație nu a răspuns la întrebările formulate de reporterii ZdG.

VIDEO/ Igor Vremea, despre informațiile pe care le deține comisia parlamentară în cazul „Open Dialog”

Astăzi, 12 noiembrie, au avut loc ultimele audieri din cadrul comisiei de anchetă pentru cercetarea acuzațiilor de imixtiune din partea Fundației „Open Dialog”. Potrivit președintelui comisiei, Igor Vremea, urmează a fi analizate toate informațiile, iar ulterior se va elabora un proiect de raport.

VIDEO/ ONG-urile de media condamnă practicile de îngrădire a accesului jurnaliștilor la Hramul Orheiului

Organizațiile neguvernamentale de media condamnă abuzurile persoanelor care au împiedicat jurnaliștii de la Ziarul de Gardă să reflecte evenimentele organizate de Primăria orașului Orhei cu ocazia Hramului localității, care s-au desfășurat în incinta parcului de distracții „OrheiLand”, pe 8 noiembrie 2018.

NATO, despre „alegerile” separatiștilor: Contravin acordurilor de la Minsk și subminează rezolvarea pașnică a conflictului

În ziua așa-numitelor alegeri din Donbasul ocupat, NATO a îndemnat autoritățile rusești să-și retragă trupele de pe teritoriile ocupate ale Ucrainei și să înceteze susținerea separatiștilor. Despre aceasta se spune într-o declarație a Alianței.