Principală  —  Ştiri  —  Social   —   SHS prelungește codul portocaliu privind…

SHS prelungește codul portocaliu privind scurgerea scăzută a apei în bazinul râului Prut și solicită consumul rațional al resurselor de apă

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) atenționează joi, 30 iunie, că în bazinul râului Prut se atestă scurgerea scăzută a apei. În acest sens, SHS a prelungit codul portocaliu până pe data de 11 iulie și solicită agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă.

Potrivit meteorologilor, codul portocaliu instituit pe data de 24 iunie este prelungit în legătură cu lipsa precipitațiilor și a temperaturilor ridicate.

„În bazinul râului Prut se atestă scurgerea scăzută a apei cu 20-30% din valorile medii multianuale, iar în râurile mici ale Republicii Moldova se atestă scurgerea scăzută a apei cu 10-25% din valorile medii multianuale cu excepția afluienților de stânga al râului Nistru”, se adaugă SHS.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis vineri, 24 iunie, o averizare pentru perioada 25 iunie – 1 iulie, potrivit căreia pe întreg teritoriul R. Moldova se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural.

Luni, 27 iunie, SHS a emis o avertizare de caniculă pentru întreg teritoriul R. Moldova. Potrivit meteorologilor, în perioada 28-30 iunie, pe arii extinse temperatura maximă a aerului va atinge valori de până la +35°C.