Principală  —  IMPORTANTE   —   Șeful ANSP susține că în…

Șeful ANSP susține că în R. Moldova nu a fost depistată tulpina Omicron

Foto: Getty Images

Autoritățile din Sănătate anunță că, în perioada 15-27 decembrie, au realizat 16 secvențieri ale virusului COVID-19 și în toate probele au identificat varianta Delta. Declarația a fost făcută de către șeful Agenției Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) Nicolae Jelamschi care a menționat că în niciunul din cele 16 teste efectuate în laboratorul ANSP specialiștii nu au depistat tulpina Omicron a noului virus.

„Omicron ar fi mai transmisibilă decât Delta. Nu există alte metode de transmitere decât cele tradiționale. Este puțin probabil ca testele PCR să nu poată detecta tulpina Omicron. (…) Am efectuat secvențierea ținând cont de ghiduri. A fost examinată severitatea bolilor. (…) La moment nu a fost depistată nicio probă care ar demonstra că în R. Moldova există tulpina Omicron. (…) La ziua de astăzi chiar dacă există Omicron și este undeva într-o localitate, acea persoană nu are careva contacte multiple cu oamenii din jur. Nu excludem că Omicron ar fi în R. Moldova, dar la momentul dat nu există careva indici de laborator care ar indica acest lucru”, a declarat Nicolae Jelamschi.

Varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2, detectată pentru prima dată în Africa de Sud şi în Hong Kong în luna noiembrie, s-a răspândit de atunci în lumea întreagă şi ameninţă să copleşească spitalele şi să strice planurile de călătorie ale multor oameni în perioada sărbătorilor de iarnă.

La 14 decembrie, 8 826 de cazuri de Omicron confirmate au fost raportate de 75 de țări, anunță Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). 25 de țări din Uniunea Europeană și Spațiul Economic European (UE/SEE) au raportat 2 127 de cazuri de Omicron, iar 50 de țări din afara UE/SEE au raportat 6 699 de cazuri.

Cazuri confirmate au fost raportate de țările UE/SEE: Austria (17), Belgia (73), Croația (3), Cipru (3), Cehia (9), Danemarca (268), Estonia (26), Finlanda (20). ), Franța (130), Germania (101), Grecia (5), Ungaria (2), Islanda (20), Irlanda (18), Italia (27), Letonia (5), Liechtenstein (1), Luxemburg (1). ), Țările de Jos (62), Norvegia (1 176), Portugalia (49), România (8), Slovacia (3) Spania (49) și Suedia (51), conform informațiilor din surse publice. 

Toate cazurile din UE/SEE pentru care există informații disponibile privind severitatea au fost fie asimptomatice, fie ușoare. Până acum, nu au fost raportate decese din cauza Omicron în UE/SEE. 

La 13 decembrie, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a realizat 31 de probe investigate, iar potrivit rezultatelor obținute în urma investigațiilor, în toate cele 31 de probe au identificat varianta Delta a noului virus.

ANSP susține că OMS a instruit cinci specialiști ai laboratorului virusologic al ANSP, care vor stabili criteriile de selectare a probelor pentru secvențiere, astfel încât să identifice posibilele variante de mutații. Detalii aici