Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Se strâng donații de cărți…

Se strâng donații de cărți pentru copiii din stânga Nistrului. Cum vor fi transportate acestea?

Azi, 15 februarie 2018, a avut loc prima întâlnire de lucru din acest an a reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană de la Chişinău şi Tiraspol, Cristina Lesnic şi Vitalii Ignatiev. În cadrul întâlnirii, Lesnic a vorbit despre lansarea campaniei „O carte pentru educația ta” cu genericul „Donează o carte, investește în viitor”, care își propune să vină în sprijinul elevilor din stânga Nistrului. ZdG a mers să întrebe de viceprim-ministra pentru Reintegrare cum se intenționează a fi transportate cărțile spre regiunea transnistreană. 

Noi suntem cei care vor ca Biroul pentru politici de reintegrare să vină cu inițiative concrete. Deci, vorbim despre acele aspecte care vizează accesul la educație. Campania va avea loc până la sfârșitul lunii martie curent, și ne dorim ca această donație să nu fie doar obiectivul Biroului, este un obiectiv național.  Noi cu Biroul vom veni în continuare cu mai multe inițiative cu caracter social, cu impact.

În decizia protocolară, s-a convenit între reprezentanții politici de a oferi accesul liber, nestingherit pentru aceste școli. În această campanie urmează să vedem, să verificăm implicarea. În această campanie, se menționează clar că cunoștințele nu au maluri și atunci noi vă invităm ca la finalizarea acestei campanii să vedem  și noi libertatea de circulație, modul de oferire a acestor cărți, pentru școlile care au nevoie”, a spus  Cristina Lisnic.

Menționăm că  în cadrul întâlnirii de astăzi, s-a discutat inclusiv despre nivelul de implementare a deciziilor protocolare semnate în procesul de negocieri de anul trecut. La sfârșitul lunii noiembrie 2017, Chişinăul şi Tiraspolul au semnat patru decizii protocolare care reglementează domeniile educației, agriculturii și telecomunicațiilor.  Atunci, s-a convenit să fie asigurată libera circulație a profesorilor și a elevilor instituțiilor de învățământ cu predare în grafie latină din stânga Nistrului, iar autoritățile au mai promis că vor fi întreprinse acțiuni pentru restabilirea conexiunii de telefonie fixă și mobilă, dar și a infrastructurii din domeniul comunicațiilor electronice dintre cele două maluri ale râului Nistru.