Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Școlile cu mai puțini elevi…

Școlile cu mai puțini elevi vor putea angaja psihologi. Mai multe funcții de director adjunct, cadre didactice de sprijin și personal auxiliar în școli

Imagine simbol

Numărul de posturi pentru funcția de psiholog în școli a fost mărit. De asemenea, instituțiile de învățământ vor putea angaja mai multe cadre didactice de sprijin, contabili, directori adjuncți și alt personal auxiliar. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a aprobat mai multe modificări la Normele de personal pentru școli, conform unui comunicat de presă.

Potrivit reprezentanților Ministerului, solicitarea de a interveni cu ajustări la normele de personal pentru instituțiile de învățământ general a fost făcută în urma a mai multor discuții cu directorii de școli și cadrele didactice.

Conform noilor prevederi ale documentului, a fost revizuit numărul de funcții de director adjunct, precum și exclusă limita maximă de 6 unități. Acest lucru ar urma să permită instituțiilor de învățământ cu profil și celor cu un număr mare de elevi să asigure un management mai eficient. De asemenea, a fost majorat numărul de posturi pentru funcția de psiholog, fiind oferită posibilitatea și școlilor de până la 200 de elevi de a angaja psihologi. Totodată, instituțiile pot apela la Serviciul raional/municipal de asistență psihopedagogică (SAP) pentru a li se oferi specialiști calificați.

Școlile cu un număr mai mare de 641 de elevi pot angaja o unitate de cadru didactic de sprijin la momentul identificării necesității pentru cel puțin un copil. A fost inclusă și funcția de secretar pentru școlile de până la 200 de elevi, fiind majorat și numărul maxim de contabili pentru instituțiile de învățământ care sunt la autogestiune și nu folosesc serviciile contabilității centralizate. Pentru instituțiile cu profil de Arte a fost instituită funcția de acordor de instrumente muzicale.

Schema de încadrare a personalului în instituţiile publice de învăţământ se elaborează în fiecare an de către directorul instituţiei de învăţământ, se avizează de consiliul de administraţie al școlii şi se aprobă de organul local de specialitate în domeniul învăţământului/fondator, în limita normelor de personal stabilite prin ordinele MEC și a bugetului aprobat pentru instituție.