Principală  —  IMPORTANTE   —   Sănătatea emoțională pe timp de…

Sănătatea emoțională pe timp de pandemie. Când ne adresăm la psiholog și unde îl găsim?

Schimbarea modului de viață și izolarea în spații închise în legătură cu măsurile pentru prevenirea infectării cu virusul COVID-19 pot genera stări de anxietate și tristețe, menționează specialiștii în domeniul psihologiei. În această perioadă oamenii pot manifesta stări de îngrijorare sau de frică de a se îmbolnăvi, de a rămâne fără serviciu sau fără bani. Ele se se amplifică și odată cu solicitarea emoțională provocată de munca la distanță sau de experiența consistentă de aflare pe o perioadă îndelungată împreună cu unii membri ai familiei în cazul unor relații tensionate.

Pe rețelele de socializare psihologii s-au solidarizat pentru a oferi consultații gratuite persoanelor aflate în dificultate. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC), la rândul său, a dispus organizarea asistenței psihologice pentru copii, părinți și cadrele didactice prin intermediul serviciilor existente de asistență psihopedagogică.

Violeta Rebeja, psihologă
foto: arhiva personală

Psihologa Violeta Rebeja explică faptul că până la izolare oamenii au avut un anumit ritm de viață. Odată cu instituirea stării de urgență și a regimului de carantină, acest ritm s-a schimbat și au fost impuse alte reguli care trebuie respectate. Adițional, a apărut și teama de a se îmbolnăvi. De obicei, pentru a se obișnui cu noul ritm, oamenii au nevoie de o perioadă de adaptare, care poate avea mai multe etape.

Cine este în grupul de risc?

În mare parte, din grupul de risc fac parte persoanele sensibile emoțional, menționează Violeta Rebeja. De aici mai fac parte și persoanele izolate, vârstnicii, persoanele din familii sau medii disfuncționale, persoanele cu stare de sănătate precară, imigranții, victimele violenței în familie, copiii nesupravegheați, cu risc de a deveni victime la fenomene negative în spațiul online, persoanele predispuse la comportamente autodistructive, a menționat psihologa Daniela-Terzi Barbăroșie, într-o postare pe rețelele de socializare.

Sănătatea emoțională a profesorilor, părinților și elevilor

Transferul în mediul online la clasă face ca elevii, profesorii dar și părinții să fie solicitați, a menționat Virginia Rusnac, directoarea Centrului Republican de asistență Psihopedagogică. Părinții sunt puși în situația de a asista sesiunile video ale copiilor, iar pedagogii trebuie să depună eforturi pentru cunoașterea gadgeturilor. Ea menționează că solicitarea nu este doar una cognitivă, ci și emoțională.  Astfel, ei se pot confrunta cu stări de anxietate, surmenaj fizic, psihoemoțional sau cognitiv. După părerea specialistei, este necesar de a respecta și igiena utilizării telefonului și a calculatorului, prin respectarea timpului recomandat de utilizare a acestora.

Când trebuie să ne adresăm unui psiholog?

„Este firesc ca în perioada de izolare o persoană să aibă stări de îngrijorare sau tristețe, însă, în același timp, această stare ar trebui să o mobilizeze să se adapteze la situația creată”, menționează psihologa Violeta Rebeja. Un alt aspect ține de informare, care este un lucru foarte important după părerea psihologei. Persoana se poate informa despre cum să-și păstreze sănătatea sau despre starea de lucruri din țară, însă atunci când informarea devine o obsesie, ea poate crea gânduri negative. Gândurile negative, la rândul lor, pot crea în mintea omului emoții de frică și îngrijorare sau crize de furie. Astfel se poate derula efectul bulgărelui de zăpadă, iar dacă nu este stopată, această stare poate duce până la atacuri de panică, a explicat Rebeja.   

Atunci când oamenii simt că nu pot face față gândurilor, stărilor intense de frică sau crizelor de furie, este recomandat să se adreseze unui specialist. Împreună cu specialistul vor identifica activități care îi vor ajuta să iasă din această stare a relatat Violeta Rebeja. 

Unde ne putem adresa?

Pe Facebook a fost creat grupul de prim-ajutor psihologic voluntar PSYCOVID – Moldova. Scopul acestuia este de a facilita accesul la servicii psihologice persoanelor care au nevoie de suport. Astfel, profesioniști în domeniul psihologiei vor acorda în mod voluntar ajutorul necesar

Pentru a veni în ajutorul părinților, copiilor și cadrelor didactice, MECC a anunțat că pe perioada suspendării procesului educațional va organiza asistența psihologică, prin intermediul Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică și a serviciilor raionale de asistență psihopedagogică. În așa mod ministerul își propune să asigure stabilitatea emoțională a beneficiarilor, oferindu-le suport în gestionarea comportamentului și stării psihoemoționale în situații de criză.

Virginia Rusnac, directoarea Centrului Republican de asistență Psihopedagogică
foto: Facebook.com

Virginia Rusnac, directoarea Centrului Republican de asistență Psihopedagogică a menționat că vor fi fortificate resursele existente în domeniul acordării asistenței psihopedagogice. Serviciile de Asistență Psihopedadgogică (SAP) din raioane vor colabora cu Centrele de Sănătate Mintală, cu serviciile prietenoase tinerilor și cu psihologii școlari. Astfel, persoanele care au nevoie de suport se pot adresa la propria inițiativă la psihologii de la SAP sau la psihologul școlar, iar în cazul depistării stărilor de risc al elevilor, acest lucru îl vor face diriginții claselor.

La 26 martie Comisia pentru Situații Excepționale a R. Moldova a aprobat o dispoziție prin care a interzis începând cu 27 martie 2020 aflarea, în locuri publice, în grupuri mai mari de 3 persoane, cu excepția familiilor. Zilele de 30 martie – 03 aprilie 2020 au fost declarate zile de odihnă pentru toate unitățile din sectorul bugetar, cu excepția instituțiilor medico-sanitare, de sănătate publică și serviciilor de urgență și de asistență socială.