Principală  —  IMPORTANTE   —   Șaisprezece tineri și-au prezentat propriile…

Șaisprezece tineri și-au prezentat propriile soluții pentru reducerea corupției, în cadrul unui concurs de materiale video

Plățile ilegale în învățământ, cadourile electorale, corupția în sistemul vamal și la acordarea permiselor de conducere sunt doar câteva dintre subiectele abordate de o serie de 16 video elaborate de tinerii care fac parte din „Clubului Ideilor anticorupție”, organizat de PNUD și CNA, în colaborare cu Centrul Media pentru Tineri.

Tinerii și-au propus să atragă atenția publică asupra domeniilor afectate de corupție și să ofere propriile soluții pentru reducerea acestui fenomen. Cele mai bune materiale, selectate de publicul larg, au fost premiate astăzi, 19 septembrie, iar învingătorii s-au ales cu unul dintre cele cinci premii: un ceas inteligent, două boxe portabile și două baterii externe. De asemenea, în baza numărului de voturi, trei dintre tineri au obținut un loc în echipa voluntarilor anticorupție din cadrul CNA.

Cine sunt învingătorii?

Clubului Ideilor Anticorupție a fost creat în perioada aprilie – mai 2020 și numără peste 70 de membri din toate raioanele țării, anunță PNUD Moldova. Toți tinerii au participat la instruiri despre prevenirea corupției și importanța integrității, au învățat să formuleze mesaje anticorupție, care să ajungă la public, dar și să realizeze produse media, videouri, imagini prin care să-și exprime ideile lor prointegritate. Șaisprezece participanți și-au înscris produsele în concurs. Materialele au putut fi votate prin intermediul platformei www.tineri.md. Învingătorii concursului sunt Daniela Golban, Ariana Osipov, Cătălin Tcaciuc, Andreea Covganeț și Alexandra Pâslaru.

Diplomele participanților la „Clubul Ideilor Anticorupție” foto: PNUD Moldova
Participanții „Clubului Ideilor Anticorupție” foto: PNUD Moldova
Decernarea diplomelor participanților „Clubului Ideilor Anticorupție” foto: PNUD Moldova
Participanții „Clubului Ideilor Anticorupție” foto: PNUD Moldova

Unul dintre învingători, Cătălin Tcaciuc (16 ani) de la Liceul Teoretic „Constantin Stere” din Soroca, a reușit să acumuleze 2346 de voturi, pentru produsul său video. Cătălin a ales o metodă inedită pentru a-și promova mesajul prointegritate – a compus și filmat un video în stil rap, în care vorbește despre corupția din sistemul vamal. Ca să promoveze produsul, tânărul a desfășurat o adevărată campanie pe rețelele de socializare dar și în ziarul local din Soroca.

„Participarea la Clubul Ideilor Anticorupție și la concursul de produse video a fost deosebită, incredibilă și uimitoare. Implicarea mea în promovarea integrității nu se încheie odată cu acest concurs, voi continua să vorbesc despre asta în cercul meu de prieteni, la școală și în comunitate”, spune Cătălin.

Videoul realizat de Daniela Golban (17 ani), elevă la Liceul Teoretic „Ștefan – Vodă”, din orașul Ștefan –Vodă a acumulat circa 3000 de voturi și a ajutat-o să se claseze pe locul I în cadrul concursului de produse video.Tânăra ne spune că participarea la „Clubul ideilor anticorupție” a ajutat-o să înțeleagă că prevenirea corupției depinde de fiecare dintre noi.

„Am observat că s-a schimbat atitudinea și percepția mea față de corupție. Datorită instruirilor am aflat cum trebuie să reacționez atunci când sunt martoră la astfel de cazuri. Regret că unii oameni preferă să recurgă la mită în loc să lupte pentru principii și valori morale comune care ar ajuta țara noastră se se dezvolte și să prospere”, spune tânăra.

Olga Crivoliubic, manageră de proiect la PNUD Moldova, și-a exprimat încrederea că toți participanții la „Clubul Ideilor Anticorupție” vor deveni mesageri ai integrității în localitățile lor de baștină. „Educarea tinerilor în spiritul valorilor integrității și implicarea lor poate constitui unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru prevenirea corupției. Vă încurajăm să rămâneți la fel de implicați și activi și să transmiteți tot ce ați învățat colegilor și prietenilor voștri”.

„Clubul ideilor anticorupție” se înscrie în proiectul „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, implementat de PNUD în parteneriat cu Centrul Naţional Anticorupţie, cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.