Principală  —  Ştiri  —  Social   —   S-a stins din viață interpretul…

S-a stins din viață interpretul de muzică ușoară Iurie Sadovnic. Poliția oferă detalii despre moartea artistului și anunță că a inițiat un proces penal

Interpretul de muzică ușoară, Iurie Sadovnic, deținător al „Ordinului Republicii”, s-a stins din viață luni, 7 iunie, la vârsta de 69 de ani. Potrivit poliției, interpretul s-ar fi împușcat în cap cu o armă pe care o deținea legal. Pe acest caz oamenii legii au inițiat un proces penal.

Potrivit poliției, Iurie Sadovnic a fost găsit fără suflare în apartamentul său de la Botanica de către soția lui. Oamenii legii susțin că interpretul de muzică ușoară a lăsat un bilețel de adio în care a scris că „are prea multe boli și nu vrea să fie nimănui povară”.

„Polițiștii au stabilit că apelul a fost făcut de către soția interpretului. În cadrul investigațiilor polițiștii au stabilt că barbatul în vârstă de 69 de ani și-a aplicat o plagă prin împușcătură în regiunea capului, aceasta fiind fatală. Soția lui a comunicat că bărbatul a rămas de unul singur acasa, iar când ea s-a intors acasă l-a gasit decedat. Arma era deținută legal de către barbat. Pe caz a fost inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor”, menționează reprezentanții Poliției Capitalei.

În 2015, președintele R. Moldova de atunci, Nicolae Timofti, a semnat un decret prin care i-a acordat „Ordinul Republicii” interpretului de muzică ușoară, Iurie Sadovnic.

Iurie Sadovnic s-a născut la 14 decembrie 1951, Jura, raionul Rîbnița, este un muzician și cântăreț de muzică ușoară și folk. Este bine-cunoscut pentru stilul său de interpretare în care se pune accentul pe chitară. A activat ca solist al formațiilor vocal-instrumentale „Haiducii din Susleni”, formația „Haiducii” de la Institutul de Arte (1968—1973), formația „Sonor” (1973—1976), formația de jazz din Nikolaev (în perioada serviciului militar, 1970—1972), „Contemporanul” (1977-1978) și „Bucuria” (1979-1982) ale Filarmonicii din Chișinău. În 1983 a fondat formația „Legenda”, care a activat până în 1993. A fost distins cu titlul de Artist emerit al Republicii Moldova (1984), cu Ordinul “Meritul Civic” (1993), cu medalia „Mihai Eminescu” (2000 și cu titlul de Artist al Poporului al Republicii Moldova (2011). În 1999, a lansat volumul de poezie „Am să plec în Codru verde”.

Anterior, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, Iurie Sadovnic a vorbit despre muzică, artiști și probleme cu care se confruntă aceștia.

Interviu cu Iurie Sadovnic

Iurie Sadovnic cântă în transportul public