Principală  —  IMPORTANTE   —   Rusia cere Republicii Moldova să…

Rusia cere Republicii Moldova să aibă o abordare echilibrată față de recepționarea asistenței militare din Occident. Reacția Ministerului de Externe de la Chișinău

Rusia solicită R. Moldova să aibă o abordare echilibrată față de propunerea Occidentului privind recepționarea asistenței militare. Declarații în acest sens au fost făcute miercuri, 6 iulie, de reprezentantul Ministerului rus de Externe, Alexei Zaițev. Drept răspuns, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) al R. Moldova declară că „suportul deja anunțat pe linia UE”, prin furnizarea de echipamente non-letale și servicii relevante, „va întări capacitățile unităților de logistică, mobilitate și control ale Forțelor Armate”.

Reprezentantul Ministerului rus de Externe, Alexei Zaițev, a declarat miercuri, 6 iulie, în cadrul unui briefing, că R. Moldova ar trebui să aibă o abordare echilibrată față de propunerea Occidentului privind livrarea asistenței militare, deoarece aceasta nu va contribui la întărirea securității țării, transmite TASS.

„Încă o dată, facem apel la partea moldovenească să fie echilibrată în problema recepționării asistenței militare din Occident, care, după cum arată experiența istorică, urmărește obiective care sunt foarte departe de sarcinile de menținere a păcii și stabilității (…) Este îndoielnic că o astfel de asistență, care amintește mai mult de dezvoltarea teritoriilor, este în interesul R. Moldova”, a spus Alexei Zaițev, potrivit TASS.

În context, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) al R. Moldova a emis un comunicat în care menționează că procesele de cooperare ale R. Moldova în domeniul securității și apărării pornesc de la principiul neutralității consfințit în Constituția țării. Totodată, potrivit MAEIE, R. Moldova are obligația de a asigura securitatea propriilor cetățeni și a contribui responsabil la menținerea păcii și securității internaționale.

„Dialogul și interacțiunea pe subiectele de securitate au loc într-o manieră transparentă și se bazează pe necesitățile binecunoscute ale instituțiilor naționale de a-și fortifica capacitățile în realizarea atribuțiilor funcționale, fie că vorbim de domeniul combaterii criminalității transfrontaliere, securității cibernetice ori a contracarării altor amenințări transnaționale.

Mai mult ca atât, suportul deja anunțat pe linia Uniunii Europene va întări capacitățile unităților noastre de logistică, mobilitate, comandă și control ale Forțelor Armate prin furnizarea de echipamente non-letale și servicii relevante”, se arată în comunicatul MAEIE.

Consiliul European a adoptat joi, 30 iunie, o măsură de asistență în cadrul Instrumentului European pentru Pace (IEP) în valoare de 40 de milioane de euro în beneficiul Forțelor Armate ale R. Moldova.

Potrivit unui comunicat al Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, măsura de asistență va consolida capacitățile unităților de logistică, mobilitate, comandă și control, apărare cibernetică, recunoaștere aeriană fără pilot și comunicații tactice ale Forțelor Armate ale R. Moldova prin furnizarea de echipamente neletale, provizii și servicii relevante, inclusiv instruire legată de echipament.