Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Roskomnadzor somează ZdG să…

DOC Roskomnadzor somează ZdG să șteargă un articol despre cotropirea Ucrainei de către Rusia și a cerut operatorilor de internet să blocheze pagina web a ZdG

Roskomnadzor cerut operatorilor de internet să blocheze pagina web a Ziarului de Gardă, pentru publicarea unui material în versiunea rusă despre războiul declanșat de Rusia în Ucraina. 

Redacția a primit pe mai multe adrese electronice o somație în care se spune că „La solicitarea Procuraturii Generale a Federației Ruse, din 27 februarie 2022, Serviciul Federal de Supraveghere în sfera comunicațiilor, tehnologiilor informaționale și mass-media, cere restricționarea accesului la articolul „Кто воюет против Украины? «Слідство.Інфо» выяснило, что известно о российских пленных” („Cine luptă împotriva Ucrainei. Slidstvo.info a explicat, ce se știe despre prizonierii ruși” din ,n.r.) pe toate rețelele de telecomunicații, inclusiv în internet” se precizează în anunțul instituției ruse. Menționăm că este un articol preluat de la partenerii noștri din Ucraina cu care ZdG are o colaborare de mulți ani. 

Redacția ZdG este informată că trebuie să elimine articolul pe parcursul unei zile, urmând de asemenea să informeze autoritatea la o adresă indicată de e-mail, că solicitarea lor a fost satisfăcută. Totodată, potrivit indicațiilor, operatorii de internet ar urma să elimine imediat aceste informații, calificate ca fiind „ilegale”. 

Menționăm că somația a ajuns la redacția ZdG pe mai multe adrese electronice, inclusiv pe adresa companiei de hosting a ZdG care se află în Germania. 

Procedura e cu atât mai dificilă, cu cât pagina Roskomnadzor este semi-funcțională, ca și multe alte pagini ale autorităților ruse, de aceea nu putem verifica cel puțin dacă ZdG a fost deja introdus în lista paginilor web interzise pe teritoriul Federației Ruse. 

Redacția ZdG a analizat somația și a luat decizia că nu există nici un temei legal să se supună oricăror solicitări ale unor autorități din Federația Rusă, de aceea articolul în cauză, precum și toate celelalte articole vor rămâne pe site, iar redacția va continua să scrie despre războiul de ocupație al Rusiei asupra Ucrainei. 

Solicităm autoritățile legale ale R. Moldova să întreprindă măsuri pentru a proteja spațiul electronic de posibile intruziuni, și să ia măsuri pentru a proteja activitatea jurnaliștilor de posibile atacuri sau limitări ale activității pe Internet a jurnaliștilor care critică războiul declanșat de Rusia. 

Cititorilor noștri din Federația Rusă le sugerăm să ne urmărească pe canalul nostru de Telegram, în cazul în care nu va fi posibil să acceseze pagina web.

Roskomnadzor (Serviciul Federal de Supraveghere în sfera comunicațiilor, tehnologiilor informaționale și mass-media) este instituția care reglementează activitatea mass-mediei pe teritoriul Federației Ruse.