Principală  —  Ştiri  —  Social   —   România a donat R. Moldova…

România a donat R. Moldova circa o tonă de medicamente și echipamente destinate combaterii pandemiei de COVID-19

Ministerul Apărării Naționale din România a donat circa o tonă de medicamente și echipamente destinate combaterii pandemiei de COVID-19 Ministerului Apărării al Republicii Moldova.

Donația, în sumă totală de 31 mii euro, constă din: 50 cutii de clorom cu câte 200 comprimate fiecare, 1000 combinezoane de protecție, 1000 măști de protecție FFP2, 500 viziere de protecție, 500 l alcool sanitar, 2000 măști chirurgicale.

Potrivit autorităților române, acest demers confirmă angajamentul României de susținere a cetățenilor Republicii Moldova și sprijinul concret al eforturilor autorităților de combatere a efectelor crizei pandemice.

„Această nouă tranșă de materiale donate vine în completarea demersului inițiat de autoritățile române în luna aprilie 2020 și face parte din pachetul consistent de măsuri de sprijin al cetățenilor din Republica Moldova prezentat de către Președintele României cu ocazia vizitei la Chișinău, din data de 29 decembrie 2020. Reamintim că, la sfârșitul lunii aprilie 2020, Ministerul Apărării Naționale a contribuit cu personal medical și 10 izolete produse în România, ca parte a efortului inițiat de autoritățile statului român pentru sprijinul Republicii Moldova în prevenirea și combaterea răspândirii virusului SARS-CoV2”, a subliniat în discursul său ambasadorul Daniel Ioniță.

Totodată, Ioniță a reiterat măsurile din pachetul de sprijin din partea României pentru cetățenii R. Moldova, anunțat la 29 decembrie 2020 de președintele Klaus Iohannis cu prilejul vizitei sale oficiale la Chișinău.

Acest pachet constă în:

– Încheierea cât mai rapidă a celui de-al șaselea Protocol adițional la Acordul bilateral privind grantul nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, vizând prelungirea valabilității Acordului și extinderea domeniilor de cooperare.
– Susținerea procesului de vaccinare anti-COVID-19 a cetățenilor Republicii Moldova, prin furnizarea a până la 200.000 de doze de vaccin și trimiterea, la Chișinău, în etapa imediat următoare, a unei echipe de experți români, care să împărtășească din experiența României și să ajute la pregătirea Strategiei de vaccinare.
– România va furniza – așa cum a mai făcut-o – medicamente, echipamente medicale și de protecție pentru îngrijirea pacienților COVID-19;
– România are în vedere sprijinirea agricultorilor din Republica Moldova, prin acordarea ca ajutor extern a unei cantități de motorină de aproximativ 6.000 de tone.
– Vom continua sprijinul pentru consolidarea societății civile și a independenței mass-media din Republica Moldova, prin realizarea, în 2021, a unei noi contribuții financiare, cel puțin echivalentă cu cea efectuată în noiembrie 2020, respectiv de 250.000 de euro;
– Vom iniția o cooperare aprofundată pe linia justiției şi a luptei anti-corupție;
– De asemenea, avem în vedere semnarea cât mai rapidă a Protocolului de colaborare în domeniul educației pentru perioada 2021 – 2025, care ne va permite să susținem, în continuare, procesul de reformă a sistemului de învățământ din Republica Moldova, precum și acordarea de locuri de studii, cu bursă și fără bursă, în învățământul preuniversitar și superior de stat;
– Inițierea și finalizarea negocierilor pentru Acordul privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice și științifico-didactice.