Rețelele TV eliberate de Prime și Canal 2, scoase la concurs

Consiliul Audiovizualului (CA) au anunțat concurs pentru utilizarea rețelelor statale II și III de televiziune analogică terestră, care au devenit vacante după ce posturile Prime și Canal 2 au renunțat la frecvențe. Ele pot fi utilizate până la 1 martie 2020.

În ședința din 8 noiembrie, membrii CA au susținut decizia prin vot unanim și au menționat că Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) a solicitat ca acestea să fie scoase la concurs „în regim de urgență”, pentru ca statul să nu fie prejudiciat.

Totodată, reprezentanții CA au ținut să infirme anumite „speculații”, precizând că instituția „nu poate atribui o rețea de stat oricărui furnizor de servicii media”.

Recent, MEI a subliniat, într-un comunicat de presă, că emisia posturilor TV posturilor TV Canal 2 și Prime în formatul vechi (analog) a fost sistată din propria inițiativă.

„În format nou (digital) acoperirea cu semnalul acestor posturi TV și încă a 5 posturi TV (TV Moldova 1, TVR Moldova, Publika TV, Canal 3, Primul în Moldova) este asigurată pentru 95% din populația țării. Începând cu data de 1 martie 2020 în eter va fi difuzat numai semnalul digital, iar acoperirea va fi asigurată pentru 99% din populație, fiind posibilă oferirea până la 18 posturi TV cu recepție gratuită. Pentru a recepționa semnalul digital, la televizoarele vechi, este necesară conectarea unui convertor în standard DVB-T2 H.265. Convertorul costă circa 400-700 lei și poate fi procurat în magazinele de electrocasnice sau magazine online. În cazul televizoarelor noi, care pot recepționa semnalul digital, este necesar de efectuat doar căutarea canalelor”, anunța MEI.

Republica Moldova, alături de alte 103 țări, a ratificat Acordul regional Geneva 2006. Conform acestuia, țările s-au angajat să sisteze emisia în format analog începând cu 17 iunie 2015. Republica Moldova, pe intern, a prelungit termenul până la 1 martie 2020.


loading...

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *