Principală  —  IMPORTANTE   —   Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și…

Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale susțin că dozele de vaccin CoronaVac, achiziționate de R. Moldova vor fi distribuite în această săptămână

Cele 100 de mii de doze de vaccin CoronaVac, produse de compania farmaceutică Sinovac Biotech din China, care au fost cumpărate de R. Moldova, nu sunt încă distribuite.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), dozele de vaccin CoronaVac au ajuns la Chișinău pe 27 aprilie curent, odată cu donația de vaccin împotriva COVID-19, oferită R. Moldova de Republica Populară Chineză.

„Vaccinurile pe care le-am primit din partea Republicii Populare Chineze, săptămâna aceasta vor fi distribuite în teritoriile R.Moldova”, a declarat secretarul de stat al MSMPS Igor Curov.

Din cele 152 de mii de doze de vaccin, produse de compania chineză Sinopharm și recepționate de R. Moldova, doar două mii au fost distribuite, anunță MSMPS.

Pentru ZdG, purtătoarea de cuvânt a MSMPS Cristina Stratulat a declarat că „loturile de Sinopharm si CoronaVac nu au fost distribuite până acum deoarece în această săptămână și săptămâna trecută au fost distribuite loturile de vaccin Sputnik V și AstraZeneca”.

Coordonatoarea grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19 Ninel Revenco a spus miercuri, 5 mai, în cadrul unei conferințe de presă că „Agenția Europeană pentru Medicamente a inițiat în data de 4 mai studierea eficacității și siguranței vaccinului Sinovac”.

Profesorul universitar a mai menționat că „în data de 4 mai, Organizația Mondială a Sănătății a reactualizat statutul vaccinurilor anti-COVID-19 în lista de utilizare de urgență.

Primul vaccin aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente și de Organizația Mondială a Sănătății este vaccinul Pfizer, urmat de vaccinul AstraZeneca. În data de 30 aprilie 2021, Organizația Mondială a Sănătății a finalizat și aprobat vaccinul Moderna.

„Despre vaccinul Sinopharm și Sinovac este menționat că la începutul lunii mai vom avea decizia Organizației Mondiale a Sănătății, în paralel cu Agenția Europeană pentru Medicamente, a precizat Ninel Revenco.

În total, potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, R. Moldova a recepționat 684 970 de doze de vaccin, iar 151 145 au fost administrate.

Cele mai multe doze de vaccin au fost donate R. Moldova de România, în total 204 mii de doze de vaccin AstraZeneca.