Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacția ministrului Perciun la intenția…

Reacția ministrului Perciun la intenția PA de a se muta într-un bloc al Universității Pedagogice: „Proprietățile universității vor rămâne în gestiunea universității”

Ministrul Educației, Dan Perciun, susține că proprietățile universității Pedagogice „Ion Creangă” (UPSC) vor rămâne în gestiunea Universității și urmează să fie utilizate exclusiv în scopuri didactice.

„Susținerea învățământului pedagogic și a profesorilor este o prioritate pentru Ministerul Educației și Guvern. În ultimii 2 ani, Guvernul a investit deja câteva milioane de euro în Universitatea Pedagogică “Ion Creangă” și colegiile pedagogice din Chișinău, Cahul, Bălți și Soroca. În acest context, reiterăm că proprietățile Universității Creangă vor rămâne în gestiunea universității și urmează să fie utilizate exclusiv în scopuri didactice”, se arată într-un mesaj postat de ministrul Dan Perciun pe o rețea de socializare.

Recent s-a constatat că Procuratura Anticorupție dorește să-și mute activitatea în două blocuri care aparțin Universității și care au fost reparate „din contul cadrelor didactice”.

PA susține că, pe parcursul ultimilor luni, a analizat mai multe opțiuni pentru un nou sediu. Dintre toate, blocul de studii al Universității Pedagogice de pe strada Ghenadie Iablocikin, nr. 5 din Chișinău a fost identificat ca fiind ideal, „având în vedere suprafața, locația, curtea interioară, sălile și birourile”.

Comunitatea academică a UPSC a adresat o scrisoare deschisă către Președinția, Parlamentul, Guvernul și Ministerul Educației al R. Moldova, prin care se arată împotriva preluării de către PA a blocului de studii de pe strada Iablocikin 5 al UPSC și blocul de pe strada Doina 104, unde se află Centrul de Formare Continuă și Leadership a UPSC.

De asemenea, a fost inițiată și o petiție împotriva preluării blocurilor.

„Considerăm inadmisibilă această acțiune, din partea reprezentanților legii, care trebuiau să respecte toate legile naționale și internaționale, inclusiv și faptul că: (1) Instituţiile de învățământ superior publice şi private au patrimoniu propriu pe care îl gestionează conform legii. (2) Clădirile şi terenurile în/pe care, la data intrării în vigoare a prezentului cod, îşi desfăşoară activitatea instituţiile de învățământ superior publice fac parte din domeniul public al statului şi nu pot fi înstrăinate, iar celelalte bunuri sunt proprietatea instituţiilor de învățământ superior publice”, se arată în scrisoare.

Totodată, potrivit scrisorii, în ultimii 10 ani, ambele edificii au fost supuse unor reparații capitale, din contul mijloacelor proprii ale instituției.

Ministrul Perciun spune că în acest an autoritățile vor continua să investească în dezvoltarea infrastructurii Universității, dar și să susțină tinerii pedagogi.

„Vom majora indemnizațiile pentru absolvenții de la pedagogie care aleg să meargă în școală până la 200.000 de lei și urmează să pornim renovarea integrală a 2 cămine pentru viitori profesori, cu 3 milioane de euro, unul de la Universitatea de Stat și unul de la UPSC”, se arată în mesajul ministrului Dan Perciun.