Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Raport săptămânal ANSP: Cinci cazuri…

Raport săptămânal ANSP: Cinci cazuri de deces asociate cu infecția COVID-19

Imagine-simbol

În prima săptămâna din an, pe teritoriul R. Moldova au fost înregistrate 54 de cazuri de gripă sezonieră, anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). Autoritatea raportează 833 de cazuri de COVID-19, dintre care 80 în regiunea transnistreană. În rândul copiilor au fost confirmate 81 de cazuri din numărul total.

Potrivit sursei citate, în perioada 1–7 ianuarie 2024, au fost raportate 7 095 de cazuri de infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), majoritatea fiind la copii (57,4%). Au fost înregistrate 54 de cazuri de gripă sezonieră, cele mai multe cazuri fiind atestate în municipiul Chișinău – 32.

În perioada de referință, în laboratoarele ANSP, au fost investigate 261 de probe, în 32 fiind confirmată prezența virusurilor gripale și în 33 de probe – virusul SARS-CoV-2.

Totodată, au fost înregistrate cinci cazuri de deces (la doi bărbați și trei femei, cu vârste cuprinse între 62 și 82 de ani) asociate cu infecția COVID-19”, notează reprezentanții ANSP.

De la începutul perioadei de monitorizare pe 2 octombrie 2023, au fost înscrise 213 cazuri de gripă, 91 095 de cazuri de IACRS și 5 424 de cazuri de infecții respiratorii acute severe.

În continuare, specialiștii recomandă respectarea măsurilor de protecție:

  • păstrare distanței sociale;
  • evitare locurilor aglomerate;
  • respectarea regulilor de igienă;
  • inclusiv igiena mâinilor și respiratorie;
  • respectarea măsurilor sanitare la locul de trai, de muncă, de educație și învățământ, cu aerisirea spațiilor închise, purtarea măștilor în instituțiile medicale;
  • adresarea la medicul de familie la apariția primelor simptome ale infecției COVID-19 (febră, tuse, respirație dificilă, dureri în gât, dureri musculare, rinoree, sau nas înfundat, cefalee, frisoane, senzație de slăbiciune sau oboseală).