Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Raport Promo-LEX: CEC și CICDE…

Raport Promo-LEX: CEC și CICDE nu au realizat toate activitățile planificate în cadrul Planurilor Strategice pentru anii 2016 – 2019

Asociația Promo-LEX a făcut public vineri, 14 august, în cadrul unei conferințe de presă, Raportul totalizator de evaluare a implementării Planurilor Strategice de către Comisia Electorală Centrală (CEC) și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) pentru anii 2016 – 2019. În urma evaluării s-a constatat că, atât CEC, cât și CICDE au înregistrat un șir de progrese dar și mai multe carențe în implementarea acțiunilor planificate.

Astfel, potrivit Promo-LEX, din cele 34 de acțiuni, stabilite de CEC în Planul Strategic pentru anii 2016-2019, doar 13 (38%) au fost executate integral, 19 (56%) au fost executate parțial, iar 2 (6%) din acțiunile planificate au rămas neexecutate.

Cele mai importante rezultate au fost atinse în privința realizării studiului de fezabilitate cu privire la introducerea votului prin internet, în urma căruia s-a constatat că condițiile tehnice favorizează introducerea acestui sistem de votare. De asemenea, în perioada vizată, CEC a desfășurat mai multe campanii de informare orientate spre diverse grupuri țintă de alegători (femei, persoane cu dizabilități, cetățenii plecați peste hotare etc.). Astfel, cele mai ample campanii de informare au fost organizate în contextul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019.

Pe de altă parte, restanțe au fost constatate și în privința desfășurării proiectului-pilot privind utilizarea votării prin internet, în contextul alegerilor parlamentare din 2019, dar și în privința creării în cadrul CEC a unei noi subdiviziuni responsabile de supravegherea și controlul finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale. Mai mult,  CEC a rămas restanțieră în privința implementarea modulului ”Control Financiar”, planificat încă pentru anul 2017, sporirea accesibilității persoanelor cu dizabilități la secțiile de votare, implementarea instrumentelor de comunicare eficientă cu diaspora, elaborarea de ghiduri practice și îndrumare metodice privind soluționarea litigiilor electorale de către instanțele judecătorești.

În cazul CICDE, Promo-LEX constată că, din totalul celor 58 de activități planificate pentru anii 2016-2019, autoritatea a reușit să execute doar 24 (42%), 14 (24%) au fost executate parțial, iar 17 (29%) au rămas neexecutate. Totodată, 3 (5%) din activitățile planificate au fost formulate ambiguu, nefiind clare rezultatele care urmau a fi atinse.

În acest context, instituția publică a obținut rezultate importante în privința implementării programului de instruire complexă pentru funcționari electorali și alte grupuri-țintă, dar și stabilirea parteneriatelor cu instituțiile naționale și internaționale. De asemenea, au fost realizate campanii de informare și educaționale pentru diverse grupuri-țintă de alegători, a fost efectuată analiza și revizuirea sistematică a modulelor de instruire elaborate, etc.

De cealaltă parte, Raportul de evaluare al implementării Planului Strategic al CICDE pentru anii 2016-2019 constată și anumite restanțe. Astfel, cele mai slabe rezultate au fost stabilite în realizarea studiului de identificare a intereselor, atitudinilor, opiniilor și preferințelor alegătorilor, elaborarea unui program nou și specific pentru instruirea formatorilor, care ar include toate cursurile de instruire pregătite de instituție, formarea unei rețele stabile de formatori profesioniști, etc.

În același timp, nu a fost asigurată o comunicare continuă dintre CICDE cu funcționarii electorali, funcționarii administrațiilor publice locale, formatorii și partenerii. Mai mult, nu a fost elaborat un studiu de piață în scopul identificării potențialelor piețe internaționale de prestare a serviciilor CICDE, nu a fost efectuată cercetarea vizând participarea persoanelor cu dizabilități în procesul electoral, etc.

În urma evaluării activităților desfășurate de CEC și CICDE pe parcursul anilor 2016-2019, Asociația Promo-LEX prezintă, în Raport, o serie de recomandări adresate autorității electorale, menite să asigure implementarea obiectivelor propuse, conform Planurilor Strategice.

Raportul integral poate fi accesat aici