Principală  —  Ştiri  —  Social   —   RAPORT OMS. R. Moldova se…

RAPORT OMS. R. Moldova se situează în topul statelor din Europa cu cele mai multe cazuri de bullying la școală

În Republica Moldova, elevii raportează că sunt cu mult mai frecvent decât în majoritatea țărilor din regine implicați în hărțuieli școlare (bulling) – 16% au fost hărțuiți la școală cel puțin de două ori în ultimele două luni din 2018, comparativ cu 11% în 2014, sunt datele raportului privind sănătatea și bunăstarea adolescenților, publicat astăzi de Biroul Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa. 

Comparativ cu datele din 2014, tinerii din Republica Moldova raportează:

  • Mai mulți adolescenți apreciază că starea lor de sănătate este bună și excelentă – 83% în 2018, comparativ cu 77% în 2014.
  • Au un consum mult mai mare de fructe zilnic – 46% în 2018, comparativ cu 33% în 2014.
  • Mai puțini fumează cel puțin o dată pe săptămână – 8% în 2018 comparativ cu 9% în 2014
  • Mult mai puțini consumă alcool cel puțin o dată pe săptămână – 24% în 2018 comparativ cu 32% în 2014
  • Mai puțini au avut relații sexuale la vârsta de 15 ani – 13,3% în 2018, comparativ cu 18,3% în 2014

Potrivit datelor prezentate în raport, domeniile cu cele mai îngrijorătoare rezultate comparabile:

  • Moldova prezintă unul dintre cele mai înalte niveluri ale prevalenței hărțuielilor școlare (bulling) – face parte din grupul celor 5 țări cu prevalență a experienței de hărțuială din partea celorlalți și în top 3 țări cu prevalență a experienței de hărțuire a altora.
  • Adolescenții din Moldova fac parte din grupul celor 5 țări cu cea mai mică proporție a celor care se spală pe dinți de mai multe ori pe zi – doar în aproape jumătate din cazuri.
  • Tinerii de 15 ani din Moldova se află în grupul celor 3 țări cu cea mai mică rată de utilizare constantă a prezervativului în rândul adolescenților activi sexual (unul dintre cele mai scăzute Scoruri de afluență a familiei / Family Affluence Score (FAS) – 39 din 100 posibil).

Raportul indică că bunăstarea mintală generală se reduce odată cu creșterea copiilor, în special fetele fiind expuse riscului de înregistrare a unor rezultate slabe privind bunăstarea mintală, comparativ cu băieții. În toate cele 45 de țări incluse în raport, unul din patru adolescenți declară că se simte nervos, iritabil sau are dificultăți de adormire cel puțin o dată pe săptămână.

„Faptul că un număr tot mai mare de băieți și fete din întreaga Regiune europeană raportează sănătate mintală precară – simțindu-se rău, nervoși sau iritabili – este o preocupare pentru noi toți”, a menționat Igor Pokanevych, reprezentantul OMS din Republica Moldova.

„Modul în care răspundem la această problemă în creștere va avea un ecou pentru generații întregi. Investirea în tineri, de exemplu, asigurându-le acces facil la serviciile de sănătate mintală corespunzătoare nevoilor lor, va oferi un dividend triplu: aducând beneficii de sănătate, sociale și economice adolescenților de astăzi, adulților de mâine și generațiilor viitoare”, a adăugat el.

În circa o treime din țări, raportul denotă o creștere a numărului adolescenților care se simt presați de lucrul școlar și o reducere a numărului tinerilor care declară că le place școala, comparativ cu 2014. În majoritatea țărilor, experiența școlară se înrăutățește odată cu vârsta, satisfacția școlară și percepția adolescenților cu privire la sprijinului din partea colegilor reducându-se odată cu creșterea presiunii lucrului școlar. 

Nivelurile supraponderării și obezității au crescut din 2014 și în prezent afectează unul din cinci tineri

Datele din raport mai arată că nivelurile supraponderării și obezității au crescut din 2014 și în prezent afectează unul din cinci tineri, nivelurile fiind mai ridicate în rândul băieților și a adolescenților mai tineri; unul din patru adolescenți se percepe ca fiind prea gras, în special fetele.

Totodată, ratele consumului de băuturi și a fumatului au continuat să scadă, însă numărul consumatorilor de alcool și tutun actuali rămâne mare în rândul tinerilor de 15 ani, alcoolul fiind substanța cea mai frecvent consumată. Unul din cinci tineri de 15 ani (20%) s-a îmbătat de două ori sau mai mult în viața lor și aproape unul din șapte (15%) s-a îmbătat în ultimele 30 de zile.

Unul din patru adolescenți care fac sex întrețin relații sexuale neprotejate. La 15 ani, unul din patru băieți (24%) și una din șapte fete (14%) raportează că a avut relații sexuale, se. mai araă în raport.

Raportul privind sănătatea și bunăstarea adolescenților, publicat astăzi de Biroul Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa prezintă date extinse (dintre anii 2014-2018) despre sănătatea fizică, relațiile sociale și bunăstarea mintală a 227.441 de elevi cu vârstele cuprinse între 11, 13 și 15 ani, din 45 de țări, inclusiv din Republica Moldova.