Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Raport: Ministerul Finanțelor a colectat…

Raport: Ministerul Finanțelor a colectat peste 160 de milioane de lei pentru gestionarea crizei refugiaților. Jumătate din banii repartizați instituțiilor publice nu au fost valorificați

Guvernul anunță că pe conturile deschise de Ministerul Finanțelor au fost acumulate peste 162 de milioane de lei, în contextul crizei refugiaților ucraineni. Potrivit autorităților, în perioada martie-iulie 2022, din această sumă, peste 82 de milioane de lei au fost alocate mai multor instituții din țară, iar circa jumătate din sumă a fost valorificată deja.

Centrul Unic de Gestionare a Crizei (CUGC), cu suportul tehnic al Agenției ONU pentru Refugiați, a elaborat un instrument online de raportare financiară privind utilizarea donațiilor colectate în conturile Ministerului Finanțelor, pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina.

Raportul financiar, care poate fi accesat pe pagina web a Guvernului, conține informații privind tipurile de cheltuieli realizate din sumele recepționate, localitățile și instituțiile beneficiare.

Astfel, potrivit raportului, pentru prestațiile sociale au fost alocate 744 de mii de lei, dintre care au fost utilizate deocamdată 479 de mii de lei. Printre beneficiari, Consiliul Raionului Glodeni a accesat în luna aprilie 446 de mii de lei. Pentru bunuri și servicii, din cele circa 48 de milioane de lei alocate, au fost utilizate peste 26 de milioane de lei.

„În perioada martie-iulie 2022, din această sumă, peste 82 de milioane de lei au fost alocate, în baza cererii, unor instituții, precum: Cancelaria de Stat, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Totodată, banii pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina au fost repartizați Comitetului executiv UTA Găgăuzia, consiliilor raionale și primăriilor din republică. Până la 31 iulie 2022, din suma de 82 de milioane de lei au fost valorificate peste 43 de milioane de lei”, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Pe teritoriul R. Moldova se află peste 80 de mii de refugiați din Ucraina. În țară activează 74 de centre temporare de plasament, care găzduiesc peste 3 000 de refugiați ucraineni.