Raport: Câte cazuri de abuz au fost raportate în primul semestru al anului de studii 2018-2019

Astăzi, 30 ianuarie, în mai multe state din lume, inclusiv în Republica Moldova, este marcată Ziua Internaţională a nonviolenţei în şcoli. În acest context, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a prezentat datele raportului pentru semestru I al anului de studii 2018-2019, privind cazurile raportate de violență asupra copilului.

Violența împotriva copiilor rămâne un fenomen prezent la scară largă în Republica Moldova. Potrivit ultimelor date, în semestrul I al anului de studii 2018-2019, angajații din sistemul educațional au raportat 4515 cazuri de violență asupra copiilor, care au avut loc în familie, școală sau în alte locuri. Conform informațiilor prezentate în raport, 2 156 de cazuri se referă la violența fizică, alte 1 163 – la violența emoțională, iar 1 128 – la neglijare. De asemenea, au fost semnalate 46 de cazuri de exploatare prin muncă și 22 de cazuri suspecte de abuz sexual. Tot în această perioadă, 698 de cazuri au fost referite organelor cu atribuții în protecția drepturilor copilului, fiind suspectate sau identificate drept cazuri grave de abuz.

Măsurile intreprinse de MECC privind combaterea violenței față de copii

Potrivit MECC, cele mai recente măsuri privind combaterea violenței față de copii sunt: „reconceptualizarea, urmare a reformei curriculare, a disciplinelor Educație pentru societate, obligatorie pentru elevii din clasele gimnaziale și liceale, și Dezvoltare personală, implementată în clasele I-XII. Astfel, curricula ambelor discipline școlare conține mai multe unități de învățare referitoare la recunoașterea, prevenirea și combaterea violenței, inclusiv a bullying-ului (intimidări, înjosiri și hărțuieli sistematice). De asemenea, sunt desfășurate periodic formări și seminare la nivel național pentru cadrele didactice care predau aceste ore.”

Ziua Internațională a Nonviolenței în școli a apărut în anul 1964. Obiectivele primordiale ale acestei zile sunt promovarea educaţiei, armonia, toleranţa, solidaritatea, respect pentru drepturile omului, nonviolenţa şi pacea. 30 ianuarie este și ziua comemorării lui Mahatma Gandhi, supranumit părintele independenței Indiei și inițiatorul mișcărilor de revoltă nonviolente, cel care spunea: „Nonviolența este arma celor puternici.”

Foto: botosani.ro

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *