Raport BNS: 38 de mii de șomeri, la evidență în trimestrul III 2019

În trimestrul III al anului 2019, în R.Moldova, au fost înregistrați aproximativ 38 de mii de șomeri. Datele Biroului Național de Statistică (BNS) arată că, la nivel de ţară, rata şomajului a constituit 4%. Şomajul a afectat într-o proporție mai mare bărbații şi persoanele din mediul urban.

Rata bărbaţilor neangajați în câmpul muncii a fost de 4,1%, iar a femeiilor – de 3,9%. În mediul urban, 4,6% din populație este inactivă economic, iar în mediul rural – 3,4%. În rândul tinerilor (15-24 ani) rata șomajului a constituit 11,3%, iar în categoria de vârstă 15-29 ani acest indicator a avut valoarea de 8,4%.

În trimestul III al anului curent, populația în afara forței de muncă de 15 ani şi peste, a constituit 1227,5 de mii de persoane. În cadrul populației inactive, cea mai mare pondere, peste 45%, revine categoriei de pensionari. Aceștia sunt urmați de grupa persoanelor care îngrijesc de familie (persoanele casnice) (13,2%) și grupa elevilor și studenților(12,4%). În rândul altor persoane inactive se mai regăsesc persoanele care nu lucrează și nu caută un loc de muncă în Moldova, deoarece deja au un loc de muncă (permanent sau sezonier) peste hotare sau care planifică să lucreze peste hotare (12,1%).

Totodată, potrivit BNS, în trimestrul III 2019, forța de muncă a RM, care include populația economic activă și șomerii, a constituit 947,7 de mii de persoane, fiind în descreștere comparativ cu trimestrul III al anului 2018, când au fost înregistrate 1407,7 de mii de persoane.

Rata de participare la forța de muncă a populației de 15 ani și peste, în trimestrul III 2019, a constituit 43,6%. Acest indicator a atins valori mai înalte în rândul populației masculine (48,0%), în comparație cu cea feminină (39,7%), la fel și în mediul urban (50,9%) în comparație cu cel rural (38,8%).


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *