Raport al Comitetului Antitortură al Consiliului Europei. Problemele depistate în penitenciarele din R. Moldova

Republica Moldova ar trebui să ia măsuri concrete pentru a eradica ierarhiile informale formate în rândurile deținuților din penitenciare, care îi expun pe deținuți la intimidare și la violență. Aceasta este recomandarea comitetului împotriva torturii al Consiliului Europei (CPT), care a elaborat un nou raport în urma vizitei întreprinse în R. Moldova în perioada 5-11 iunie curent.

CPT a vizitat R. Moldova pentru a evalua progresele înregistrate în punerea în aplicare a recomandărilor anterioare privind situația în penitenciare, în special problema persistentă a structurilor informale din cadrul închisorilor și problemele aferente, precum și condițiile de detenție.

Autoritățile centrale și locale întâlnite de delegația CPT au recunoscut că sistemul ierarhiilor informale în rândul deținuților încă există.

CPT precizează că la închisoarea de la Goian pentru minori, s-au întreprins eforturi deosebite pentru a dezvolta relații pozitive între personal și minori și pentru a se asigura că nici un prizonier nu este în măsură să-și exercite puterea asupra altor deținuți. Cu toate acestea, vizita a scos în evidență faptul că, la închisorile Chișinău și Soroca, cauzele profunde ale problemei au fost departe de a fi abordate și că aceste instituții încă nu au reușit în mare măsură să ofere cea mai elementară cerință a prizonierilor: un mediu sigur. Au continuat să existe acte de violență între deținuți, intimidare și exploatare, care au fost un rezultat direct al existenței unor structuri informale de putere printre deținuți.

În concluzie, CPT își exprimă îngrijorarea că, ca o rămășiță din trecutul sovietic, fenomenul unei ierarhii informale a prizonierilor în sistemul penitenciar din Moldova a înflorit într-o întreprindere criminală orientată spre profit. În plus, nu este evident că autoritățile relevante conștientizează pe deplin amploarea problemei și nici nu par să fie conștienți de consecințele grave pe care ierarhiile informale printre deținuți le-ar putea avea asupra întregului sistem penitenciar și chiar asupra societății în ansamblu.
În opinia CPT, este timpul ca autoritățile să întreprindă acțiuni concrete în tot sistemul penitenciar pentru a garanta securitatea și siguranța prizonierilor. În special, acest lucru va necesita eliminarea ierarhiei informale printre prizonieri pentru a menține ordinea în penitenciare, punerea în aplicare a unui sistem de distribuție și clasificare adecvată a deținuților, instituirea unui sistem eficient de recrutare și instruire a personalului din penitenciare și asigurarea supravegherii personalului în zonele de detenție.

În ceea ce privește condițiile de detenție, recunoscând eforturile autorităților de a îmbunătăți condițiile de trai ale deținuților la închisorile Chișinău și Soroca, CPT observă că un număr considerabil de deținuți din aceste unități au continuat să fie ținuți în condiții care ar putea fi ușor considerate inumane și degradante.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Arnold

    Este bine stiut faptul ca se lucreaza cu puscariasii impreuna. Problema cea mai mare este ca puscariasii sunt ca la hotel, ma refer la hotele cu 1 steluta pan#la VIP cu saune si cu casino in interiorul penitenciarului. Raziile sunt facute de vazul lumii. Birul se duce lunar la Departament toti cunosc ce se intampla in sistem. Detinutul daca plateste lunar superiorilor sai atunci e ok, in caz contrar vin detinutii clasati superior si-i sparg capul. Fiecare sef de penitenciar este dator lunar sa aduca birul, procurorii tot nu stau si dorm, vin si ei regulat dupa dijma. Toti maninca in interior, stat in stat. DIP-ul a construit un sistem de estorcare a foloaselor destul de frumos. Toti trebuie sa plateasca, de nu … ai dat de belea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *