Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Rând pe rând, marile orașe…

Rând pe rând, marile orașe ale Europei intră în carantină parțială. Numărul infecţiilor cu coronavirus a depăşit 42 de milioane la nivel global

Harta Europei se-nroșește, pe măsură ce marile capitale ale continentului anunță noi recorduri uriașe. Franța și Grecia anunță noi restricții dure. Mai bine de două treimi dintre francezi, adică 46 de milioane de oameni, nu mai au voie să iasă din casă între orele 21.00 – 06.00. Capitala Greciei intră la rândul său în carantină pe timpul nopții. Situația a început să se degradeze accentuat și în Spania, Italia și Germania, transmite Digi24.

Cu peste 41.600 de cazuri COVID-19 depistate într-o singură zi, Franța bifează un record sumbru al pandemiei în Europa. Boala pare de neoprit, deși cele mai multe metropole ale țării sunt în carantină pe timpul nopții și măsuri stricte se aplică pe timpul zilei pe întreg teritoriul.

„Să spunem lucrurilor pe nume. Situația e gravă. E gravă în Europa și e gravă în Franța. Următoarele săptămâni vor fi foarte dificile. Sistemul nostru sanitar va fi pus la încercare, iar numărul deceselor va continua să crească. Infectații de azi sunt bolnavii internați de mâine și, din păcate, posibil morții de poimâine”, a spus Jean Castex, premierul Franței.

Noi recorduri ale pandemiei au fost anuntate azi in Spania, aproape 21.000, în Italia, peste 16.000 și in Germania aproape 11.000. Și Grecia intră în rândul țărilor europene care n-au altă soluție decât să impună măsuri de izolare locală în speranța că va stopa creșterea alarmantă a numărului de infectări cu coronavirus. Guvernul a decis să introducă restricții de circulație pe timpul nopții în două dintre cele mai mari orașe ale țării Atena și Salonic. Locuitorii nu vor mai putea ieși din casă în intervalul 00:30 – 05.00.

„Al doilea val e chiar mai periculos. Acum sunt afectate toate grupele de vârstă, dar în special tinerii. Boala își face loc în toate provinciile, orașele și cartierele și ne afectează viața socială, contactele, obiceiurile și felul în care ne petrecem timpul liber”, a susținut Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei.

În Belgia, în prezent una dintre cele mai afectate țări europene de evoluția valului doi al pandemiei, fostul premierul al țării Sophie Wilmes a ajuns la terapie intensivă. În prezent ministru de Externe in functie, ea a fost diagnosticată cu COVID-19 la finalul săptămânii trecute, iar de atunci starea ei de sănătate s-a degradat accentuat. 

Bilanțul cazurilor de coronavirus la nivel mondial a depășit cifra de 42 de milioane, iar statele europene se confruntă cu un al doilea val al pandemiei în contextul apropierii iernii.

Statele Unite, India și Brazilia rămân cele mai afectate țări din lume. Cazurile COVID-19 din America de Nord, Centrală și de Sud reprezintă aproximativ 47,27% din cazurile raportate la nivel global.

Noile cazuri cresc în Europa cu peste 150.000 pe zi. Europa reprezintă în prezent peste 17% din cazurile globale și aproape 22% din decesele cauzate de virus la nivel mondial.ț

Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus în R. Moldova a ajuns la 69 568 cazuri. În total, 50422 persoane au fost tratate  de COVID-19, iar 1641 au decedat.