Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Radiografia atacurilor la adresa organizațiilor…

Radiografia atacurilor la adresa organizațiilor societății civile din R. Moldova în 2018

Un număr din ce în ce mai mare de Organizații ale societății civile (OSC) independente din R. Moldova devin ținta numeroaselor acțiuni de discreditare și denigrare, fapt confirmat recent inclusiv de către experți internaționali care au vizitat Republica Moldova. Un raport în care sunt documentate și analizate atacurile asupra OSC-urilor din R. Moldova pe parcursul anului 2018, a fost publicat astăzi, 20 martie 2019. 

Scopul principal al documentului este de a atrage atenția asupra pericolului atacurilor orchestrate asupra funcționării OSC-urilor și de a determina autoritățile publice, instituțiile private și persoanele care susțin respectivele atacuri să se oprească și să permită OSC-urilor să activeze liber.

Raportul conține declarații și acțiuni ale politicienilor, îndeosebi ale celor aflați la guvernare, articolele și reportajele mass-media sau intervențiile publice care au prezentat de-a lungul anului trecut sectorul non-profit într-o manieră vădit negativă cu scopul discreditării imaginii organizațiilor neguvernamentale. Informația inclusă în document a fost obținută din resursele mass-media disponibile online și de pe rețelele de socializare, precum și din analiza cantitativă și calitativă a acestora.

Printre atacurile și tentativele de intimidare a organizațiilor neguvernamentale documentate și înregistrate în raport se numără:

  • 16 Ianuarie 2018. Atacuri împotriva OSC-urilor legate de respingerea de către CEC a solicitării grupului de inițiativă pentru anularea votului mixt;
  • Aprilie – Mai 2018. Atacuri împotriva ONG-urilor în contextul alegerilor locale;
  • Mai – noiembrie 2018. Tentative de modificare a legislației cu scopul de a limita finanțarea de peste hotare a OSC-urilor din R.Moldova;
  • 24-26 iulie 2018. Atacuri din partea lui Ilan ȘOR, primarul or. Orhei și președintele Partidului Politic „Șor”;
  • iulie 2018. Atacuri la ONG-uri și la comunitatea donatorilor după criticarea adoptării amnistiei capitalului;
  • August 2018. Atacuri în contextul criticii aduse de către OSC-uri legii cu privire la acordarea cetățeniei R. Moldova prin investiție;
  • Decembrie 2018. Atacuri asupra ONG-urilor în contextul alegerilor parlamentare din R. Moldova.

    Lista integrală a atacurilor înregistrate poate fi accesată AICI.

    Fenomenul atacurilor asupra activității societății civile nu este o problemă care există doar în R. Moldova, ci mai degrabă reprezintă o tendință în țările din regiune, cu un nivel de democrație fragil, se arată în documentul prezentat. Metodele și instrumentele prin care se face acest lucru devin din ce în ce mai sofisticate și răspândite. Una din numeroasele consecințe negative ale acestor acțiuni este că forțează OSC-urile și activiștii civici să se autocenzureze sau să fie mai puțin activi. În baza experienței altor state din regiune, stigmatizarea OSC-urilor poate fi un precursor al unor acțiuni de persecutare din partea autorităților statului.

    Printre organizațiile semnatare ale documentului se numără: Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Amnesty International Moldova, Transparency International-Moldova, IDIS „Viitorul”, Institutul de Politici Publice, Asociația Promo-LEX, Asociația Presei Independente, Fundația Soros-Moldova, Centrul Analitic Independent „EXPERT-GRUP” și altele. Lista organizațiilor semnatare rămâne deschisă.

    Foto: http://crjm.org