Principală  —  IMPORTANTE   —   R. Moldova va recepționa luni…

R. Moldova va recepționa luni un lot de 230 000 de doze de vaccin Moderna, oferit gratuit de Franța prin platforma COVAX

R. Moldova va recepționa luni, 20 decembrie, un lot de 230 000 de doze de vaccin Moderna, oferit gratuit de Franța prin platforma COVAX.

Despre asta au anunțat responsabili din cadrul Ministerului Sănătății, care au menționat că lotul de vaccin Moderna urmează să fie recepționat luni, la ora 11:00, în cadrul unui eveniment organizat la Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

La 27 noiembrie curent, Republica Moldova a recepționat primul lot de vaccin Spikevax, produs de compania Moderna. Atunci, țara noastra a recepționat 50 400 de doze de vaccin, donate prin intermediul Platformei COVAX. Dozele de vaccin au fost recepționate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Vaccinul produs de compania farmaceutică Moderna utilizează tehnologia care se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul uman să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul SARS-CoV-2. În Republica Moldova, se administrează persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, conform unei scheme de două doze la un interval de 28 de zile. Vaccinul a fost aprobat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) pentru utilizare în stare de urgență. Totodată, în urma studiilor clinice,  acest vaccin a demonstrat o eficacitate de 94,1% pentru protecția împotriva COVID-19 după 14 zile de la administrarea primei doze.

Până la 17 decembrie curent, în R. Moldova 960 828 de cetățeni s-au imunizat anti-COVID cu schema completă.