Principală  —  Ştiri  —  Social   —   R. Moldova suspendă zborurile cu…

R. Moldova suspendă zborurile cu aeronave de tip Boeing 737 MAX, după catastrofa aviatică din Etiopia

bbc.com

Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova suspendă, începând de astăzi, 13 martie, operațiunilor aeriene cu aeronave de tip Boeing 737-8 MAX și 737-9 MAX.

Directiva este emisă ca măsură de precauție pentru siguranța pasagerilor, echipajelor și persoanelor de la sol din R. Moldova, în contextul accidentului aeronautic din 10 martie 2019, cu implicarea aeronavei de tip Boeing Model 737-8 MAX operată de către Etiopian Airlines și a unui accident cu aeronavă de același tip al Lion Air 610, care a avut loc pe 29 octombrie 2018.

„Din data de 13 martie 2019, ora 10.00 (UTC), se interzice operarea aeronavelor de tip Boeing 737-8 MA” și 737-9 MAX, toate numerele de serie, de către operatorii aerieni din R. Moldova și operatorii aerieni străini care efectuează zboruri spre, dinspre sau deasupra teritoriului Republicii Moldova”, se arată în comunicatul instituției, publicat astăzi, 13 martie.

Măsurile de siguranță sunt intreprinse după ce Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei (EASA) a decis, marţi, 12 martie, suspendarea zborurilor avioanelor Boeing 737-8 Max şi 737-9 Max în spaţiul Uniunii Europene, după accidentul aerian din Etiopia, soldat cu 157 de morţi și a emis două directive în acest sens.

„Ca măsură de precauţie, EASA a publicat astăzi (n.r. 12 martie) o Directivă pentru siguranţa aeronautică, în vigoare de la ora 19.00 UTC (21.00, ora R. Moldova), prin care se suspendă toate zborurile comerciale cu aparate de tip Boeing Model 737-8 MAX şi 737-9 MAX în Europa. În plus, EASA a publicat o Directivă de siguranţă, în vigoare de la ora 19.00 UTC (21.00, ora R. Moldova), prin care se suspendă toate zborurile comerciale efectuate de operatorii care au sedii în ţări terţe cu avioane de aceste tipuri, spre UE sau dinspre UE”, se arată în comunicatul oficial al EASA, publicat pe 12 martie, curent.

Mai multe țări din lume, precum Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Kazakhstan, Noua Zeelandă, Fiji, Turcia, Oman, China, Etiopia, Insulele Cayman au decis interzicerea tranzitului avioanelor de tip Boeing 737 Max 8 prin spaţiul lor aerian.

Administraţia Federală pentru Aviaţie din SUA a anunțat marți, 12 martie, că până în prezent nu au fost depistate probleme de performanță sistemice și respectiv nu există niciun motiv pentru a suspenda zborurile cu aceste tipuri de aeronave.

Blue Air a comandat 12 avioane de model Boeing 737 MAX 8

Compania „Blue Air” a comandat în vara anului 2017, 12 aeronave tip Boeing 737 MAX 8, care ar urma să fie livrate în a doua jumătate a anului 2019. Compania anunță că deocamdată nu operează cu modelul Boeing 737 Max 8, dar monitorizează situația și sunt constant în legătură cu reprezentanții Boeing. .

Amintim că în octombrie 2018, compania „Air Moldova” a fost achiziționată de către compania „Civil Aviation Group” SRL, care îi are ca asociaţi pe doi cetățeni ai Republicii Moldova care dețin câte 25,5% din capital și compania „Blue Air Aviation” SA din România cu 49%.

Un avion de tip Boeing 737 Max 8 s-a prăbuşit duminică în Etiopia, iar toate cele 157 de persoane aflate la bord au murit. Este al doilea avion de acest tip care se prăbuşeşte în ultimele cinci luni.

Potrivit experţilor, piloţii probabil au avut dificultăţi în dezactivarea unui sistem automat care împiedică intrarea în picaj a avionului. Compania Boeing analizează posibilitatea actualizării dispozitivului software care coordonează acest sistem.

Autor: Maria Șveț
Foto: bbc.com