Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   R. Moldova și Franța vor…

R. Moldova și Franța vor semna un acord de cooperare în domeniul apărării, în cadrul vizitei Maiei Sandu la Paris

Sursa: Președinția Republicii Moldova/Facebook

R. Moldova și Franța vor semna joi, 7 martie, un acord de cooperare în domeniul apărării. Președinta Maia Sandu se va afla la Paris în perioada 7-8 martie, pentru semnarea „unor acorduri de cooperare”, a anunțat anterior Președinția, fără a oferi mai multe detalii.

„Agenda vizitei de lucru include întrevederea cu președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, la Palatul Élysée, și semnarea unor acorduri de cooperare. 

De asemenea, șefa statului mai are stabilite discuții cu alți oficiali francezi și reprezentanți ai organizațiilor internaționale, și cu comunitatea de moldoveni stabilită în Franța”, se arată în comunicatul emis de instituția prezidențială de la Chișinău.

Ministerul Apărării a anunțat că și ministrul Anatolie Nosatîi se va afla la Paris, în delegația condusă de președinta R. Moldova Maia Sandu, unde va avea o întâlnire oficială cu omologul său francez, Sébastien Lecornu, și va semna un acord de cooperare în domeniul apărării cu Ministerul Forțelor Armate al Republicii Franceze. 

„Documentul vine să actualizeze Acordul dintre instituțiile de apărare ale celor două state, semnat în 1998 și creează un cadru pentru a aprofunda cooperarea în domeniul apărării. 

Acordul va acoperi următoarele domenii importante pentru dezvoltarea și modernizarea Armatei Naționale: 

  • politica de apărare, 
  • participarea în misiuni și operații internaționale, 
  • controlul și gestionarea spațiului aerian, 
  • tehnologia informației și telecomunicațiilor militare, topografie militară, 
  • gestionarea resurselor umane, formarea lingvistică, 
  • logistică, medicină militară, gestionare financiară și bugetară”, se menționează într-un comunicat de presă emis de Ministerul Apărării.

Acordul prevede vizite oficiale și reuniuni de lucru, schimb de experiență, antrenamente și exerciții comune, stagii de practică, consultări, conferințe, cursuri, specializări și alte forme de pregătire științifică avansată.

Totodată, documentul prevede crearea unei comisii moldo-franceze, care va efectua o evaluare a acțiunilor comune desfășurate și va elabora și valida un plan multianual de cooperare bilaterală în domeniul apărării. Comisia se va reuni anual în Republica Franceză sau în Republica Moldova.

R. Moldova și Franța cooperează în domeniul apărării în baza Acordului dintre instituțiile de apărare ale celor două state, semnat la Paris, la 15 iulie 1998. La 23 septembrie 2023, în cadrul vizitei ministrului francez al apărării Sébastien Lecornu la Chișinău, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, și omologul său francez au convenit asupra consolidării parteneriatului, prin semnarea unui document bilateral de intenții.

Președinția franceză a precizat miercuri, într-un comunicat citat de Reuters, că acordurile de apărare și cooperare economică vor fi semnate atunci când președintele Emmanuel Macron se va întâlni la Paris cu omologul său moldovean, Maia Sandu.

El va sublinia „sprijinul său pentru independența, suveranitatea și securitatea R. Moldova, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată în comunicat.

În paralel cu vizita lui Sandu, statele occidentale vor avea o convorbire audio găzduită de Franța pentru a discuta despre creșterea sprijinului pentru Ucraina, dar și pentru Moldova.

Acordul va fi încheiat pe o perioadă nedeterminată.