Principală  —  Ştiri  —  Social   —   R. Moldova în clasamentul prosperității:…

R. Moldova în clasamentul prosperității: locuri rușinoase la capitolele guvernare, sănătate și mediu

Republica Moldova a căzut 3 poziții în clasamentul general al Indicelui de Prosperitate, făcut public anual de către Legatum Institute, organizație care, de 11 ani, măsoară indicele de prosperitate din 149 de țări. În 2017, R. Moldova a ocupat locul 98 în clasamentul general, pe când în 2016 se afla pe locul 95. Vecini de clasament ne sunt țări precum Maroc, Kenya sau India. Domeniile problemă ale R. Moldova – Mediul natural, Capitalul Social, Guvernarea și Sănătatea.

Țara noastră stă cel mai bine la capitolul Educație și Siguranță/securitate, iar cel mai prost scor îl înregistrează la pilonul Mediului Natural. În 2017, R. Moldova a înregistrat cea mai semnificativă evoluție la pilonul  Siguranță și securitate, unde a urcat 7 poziții comparativ cu 2016, însă la capitolul Guvernare a căzut 14 poziții.

Locul ocupat de R. Moldova pe fiecare domeniu în parte

Conform datelor Legatum Institute, R. Moldova stă cel mai bine la capitolul Educație, unde s-a clasat pe poziția 50 din 149 de țări monitorizate. La pilonul Siguranță și securitate Moldova ocupă locul 66, iar la Mediul de afaceri – locul 82. Mai rău stăm la capitolul Libertății individului (locul 88), Calitatea economiei (locul 90) și Sănătate (locul 105).  În domeniul Sănătății, mai bine ca noi sunt plasate mai multe republici din sppațiul ex-sovietic (Kyrgyzstan – locul 58, Kazahstan – locul 60, Tadjikistan – locul 80).

Cel mai prost însă ne-am clasat la capitolul Guvernare (locul 112, în scădere cu 14 poziții), Capital social (locul 126) și Mediu natural (140). În aceste domenii suntem practic codașii clasamentului, ținând cont de faptul că Legatum Institute monitorizează 149 de națiuni.

Scopul Legatum Prosperity Index (Indicele prosperității Legatum) este de a ilustra cum s-au mișcat țările înainte sau înapoi la capitolul prosperitate, de a ajuta țările respective să identifice care domenii sunt mai apropiate sau mai îndepărtate de prosperitate.

Pentru a atinge acest scop, Indexul prosperității analizează și descrie condiții necesare pentru prosperitate cum sunt domeniile sănătății, educației, economiei, mediului de afaceri, libertății individului etc.

În 2017 lideră în clasamentul Indicelui Prosperității a fost Norvegia, urmată de  Noua Zeelandă, Finlanda, Elveția și Suedia. Statele vecine, România și Ucraina, se află pe locurile 46, respectiv 112, în clasamentul general al Indicelui prosperității. Federația Rusă a ocupat locul 101.

Pe ultimele 5 locuri s-au clasat Ciad, Afganistan, Sudan, Republica Centrafricană și Yemen.