Principală  —  Ştiri  —  Social   —   R. Moldova are peste 3…

R. Moldova are peste 3 mln de metri pătrați contaminate cu pesticide. Declarațiile președintelui unei comisii parlamentare

Chiril Moțpan, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, a prezentat astăzi, 30 octombrie, un raport de analiză a terenurilor contaminate în R. Moldova. Deputatul s-a arătat îngrijorat de această problemă şi a propus un demers la oficiul NATO de la Chișinău, pentru a solicita ajutor în distrugerea substanțelor periculoase.

Potrivit deputatului, în urma unei vizite în satul Hârbovăț din Anenii Noi, locuitorii s-au arătat îngrijorați de prezența unui teritoriu în localitate, „care conține o cantitate impunătoare de substanțe toxice – pesticide și recipiente cu chimicale periculoase”.

„Potrivit datelor pe care le-am analizat am constatat că această problemă există pe întregul teritoriu al R. Moldova. Mai mult de 1 600 de terenuri sunt contaminate cu pesticide din categoria poluanților organici și persistenți și produse industriale. Suprafața terenurilor contaminate constituie circa 3 336 601 metri pătrați intravilan și extravilan. Aceste substanțe se regăsesc în spațiile subterane și în mediul acvatic. Iar contaminarea amplă pune în pericol sănătatea locuitorilor.
De asemenea, există teritorii cu stocuri de pesticide perimate a căror cantitate se estimează la 201 de tone (cantitate solidă) și 88,5 tone (cantitate lichide) care necesită evacuare imediată.
În Republica Moldova mai sunt probleme și cu deșeuri de mercur, metale care au fost identificate și confiscate de la cetățeni”, a declarat deputatul.

În 2006, RM a beneficiat de un proiect NATO pentru distrugerea pesticidelor și a produselor chimice periculoase. Acest proiect a decurs în trei etape: reambalarea și centraliyarea deșeurilor de pesticide, identificarea naturii deșeurilor și distrugerea acestora”, a amintit deputatul.

Acesta a spus că nu a analizat impactul nesoluționării acestor probleme, însă a venit cu un exemplu: „La Onești, Hâncești, peste 60% din locuitori sunt bolnavi de hepatită, copii, maturi. Apă potabilă nu au. Apa este ruginie”.

În acest sens, în cadrul unui întrevederi cu șefa oficiului de legătură NATO în R. Moldova, Kristina Baleisyte, deputatul a propus depunerea unei cereri de solicitare către oficiul NATO în R. Moldova pentru a beneficia de suport în rezolvarea acestor dificultăți.