R. Moldova a coborât cu 10 poziții în clasamentul libertății presei

R. Moldova a coborât cu 10 poziții în clasamentul anual al libertății presei și se situează pe locul 91 în clasamentul țărilor în funcție de gradul de libertate a presei, elaborat de către „Reporteri fără frontiere”. R. Moldova este precedată de Serbia, care a ocupat locul 90, și este urmată de Gambia, care se situează pe poziția 92.

Conform rapoartelor anterioare, în 2018 R. Moldova ocupat poziția 81, iar în 2017 – poziția a 80.

În profilul pe țară se aduc argumente precum mass-media din Moldova este diversă, dar în același timp extrem de polarizată, ca și țara în sine, caracterizată de instabilitate cronică și influența excesivă a oligarhilor. 

„Linia editorială a principalelor instituții media se corelează îndeaproape cu interesele politice și de afaceri ale proprietarilor lor – o problemă care a fost deosebit de vizibilă în timpul campaniei pentru alegerile parlamentare din 2019. Independența și calitatea jurnalistică, precum și concentrarea proprietății mass-media sunt provocări majore. Întrucât mass-media se luptă una cu cealaltă într-un climat accentuat de polarizare a societății, lipsa de independență a autorității de reglementare a radiodifuzării continuă să fie o sursă de îngrijorare”, se menționează în profilul despre libertatea cuvântului în R. Moldova

Primele trei locuri în clasamentul anului 2019 sunt ocupate de Norvegia, Finlanda și Suedia în timp ce Eritreea, Coreea de Nord și Turkmenistanul închid clasamentul.V


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *