• Promisiuni și mulțumiri din partea oficialilor pentru moldovenii din diasporă

  Promisiuni și mulțumiri din partea oficialilor pentru moldovenii din diasporă
  vizualizări
  16 august 2019 | 15:10

  Astăzi, 16 august, la Chișinău a demarat evenimentul dedicat Zilelor Diasporei. În acest an, întâlnirea cu moldovenii veniți din diasporă are loc la Palatul Republicii. Președintele țării Igor Dodon, prim-ministra Maia Sandu, precum și alți membri ai Executivului au participat la acest eveniment.

  În mesajul de salut, Igor Dodon a ținut să vorbească despre situația politică din țară.

  „Noi ne-am asumat multe riscuri, iar ceea ce s-a întâmplat în luna iunie, va intra in istorie” a declarat Dodon.

  Totodată, Igor Dodon a dat asigurări că acordul dintre PSRM și ACUM va fi unul durabil: „Eu sincer îmi doresc și voi face tot posibilul ca acest guvern să meargă înainte pe un mandat întreg, pentru patru ani”.

  Dodon a ținut să mulțumească celor plecați peste hotare pentru suportul financiar venit din remitențe: „În 2019, prin remitențe, au venit acasă peste 30 miliarde de lei ceea ce constituie peste 50% din bugetul de stat anual”.

  Totodată, acesta a salutat faptul că-n actualul Executiv se regăsesc persoane venite din diasporă.

  La rândul său, Maia Sandu a mulțumit celor ce muncesc peste hotare pentru activismul civic de care dau dovadă și pentru încrederea acordată la alegerile parlamentare din 24 februarie.

  E mai rar să vezi oameni stând la coadă ore-n șir pentru că vor să voteze și vor să poată influența viitorul țării. Datorită Dvs am obținut un loc în Parlament”, a precizat prim-ministra.

  Maia Sandu a dat asigurări că alegerile în diasporă vor fi organizate într-un mod mai simplificat făcând referire la ultimele modificările de la Codul electoral aprobate de Parlament.

  „Ne propunem să lucrăm ca oamenii să vrea să revină acasă. E complicat, nu putem spune că lucrurile se vor schimba peste noapte, dar e o prioritate pentru noi de a reforma sistemul medical, educațional și economic”, a mai adăugat prim-ministra.

  Prezent la eveniment, ministrul de Externe, Nicu Popescu a spus că R.Moldova își propune un dialog constructiv și cu țările UE, și cu spațiul Estic.

  „Scopul nostru este să creăm o bază economică suficientă, astfel încât să nu fim puși în situația de a cere suporturi financiare de la partenerii noștri externi”, a menționat Nicu Popescu.

  Oficialul a făcut și mai multe promisiuni cetățenilor moldoveni stabiliți în străinătate.

  „Vom reduce de două ori termenul de aşteptare pentru acordarea documentelor moldoveneşti în cadrul misiunilor diplomatice. Am luat măsuri ca diaspora să aibă acces permanent la ambasadorii Republicii Moldova, pentru că ei sunt trimişi peste hotare în slujba cetățeanului” a mai adăugat Popescu.

  La eveniment au mai fost prezenți ministrul de Interne, Andrei Năstase, ministrul Economiei, Vadim Brînzan, precum și ministra Finanțelor care i-a încurajat pe moldoveni să revină acasă.

  În perioada 16-17 august, Biroul Relații cu Diaspora al Cancelariei de Stat organizează sub patronajul Guvernului Zilele Diasporei în Republica Moldova. Evenimentul se află la a cincea ediție.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Cum două județe din România reușesc să țină sub control numărul persoanelor infectate cu Covid-19

  Numărul cazurilor de COVID-19 continuă să crească în România, dar există şi două judeţe, Satu Mare şi Sălaj, care reuşesc să ţină sub control epidemia. Au puţine persoane infectate cu COVID-19 şi niciun caz înr…
  Cum două județe din România reușesc să țină sub control numărul persoanelor infectate cu Covid-19

  Oleg Pruteanu se află în reanimare și este intubat. Precizările ANP referitor la cazul de COVID-19 confirmat în penitenciar

  Deținutul Oleg Pruteanu, care a fost diagnosticat cu Covid-19 în urma testului prelevat vineri și care a fost internat în Penitenciarul spital nr. 16, a fost transferat la Institutul de Medicină Urgentă (IMU).
  Oleg Pruteanu se află în reanimare și este intubat. Precizările ANP referitor la cazul de COVID-19 confirmat în penitenciar

  Live/ Lansarea Partidului Politic „NOI” cu sloganul „Noi reînnoim Moldova”

  La 11 iulie curent se lansează Partidul Politic „NOI”. Evenimentul se desfășoară în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din mun. Chișinău. Ziarul de Gardă nu a găsit un site oficial al partidului și nici măcar o…
  Live/ Lansarea Partidului Politic „NOI” cu sloganul „Noi reînnoim Moldova”

  Alte 284 de cazuri de infectare cu Covid-19 și cinci decese. S-a stins o soră-gospodină de la spitalul din Briceni

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a anunțat despre alte 284 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 care au fost confirmate astăzi în R. Moldova, dintre care 12 în Transnistria. Din numă…
  Alte 284 de cazuri de infectare cu Covid-19 și cinci decese. S-a stins o soră-gospodină de la spitalul din Briceni

  Comisia Europeană a evaluat cum a îndeplinit R. Moldova cerințele pentru liberalizarea vizelor

  Comisia Europeană a evaluat cum au fost îndeplinite cerințele pentru liberalizarea vizelor de către țările din Balcanii de Vest și cele ale Parteneriatului Estic: Georgia, Ucraina, dar și R. Moldova. În raportu…
  Comisia Europeană a evaluat cum a îndeplinit R. Moldova cerințele pentru liberalizarea vizelor

  Piața imobiliară din R. Moldova a înregistrat o scădere de 36% în al doilea trimestru al anului 2020

  În trimestrul doi al anului 2020 vânzarea/cumpărarea apartamentelor a fost la nivelul de 4,1 mii tranzacții, cu 36% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut, când au fost înregistrate 6,5 mii tranza…
  Piața imobiliară din R. Moldova a înregistrat o scădere de 36% în al doilea trimestru al anului 2020