Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Profesorii Merită”. Din ce surse…

„Profesorii Merită”. Din ce surse financiare propun cadrele didactice să le fie majorate salariile

Membrii grupului „Pedagogi solidari” au depus astăzi, 5 septembrie, la Guvern, semnăturile colectate în cadrul campaniei „Pedagogii merită” și o petiție prin care solicită majorarea urgentă a salariilor cadrelor didactice și a personalului non-didactic. Câte un exemplar al petiției va fi transmis către Parlamentul R. Moldova, Ministerul  Educației, Culturii și Cercetării, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Federația Sindicală a Educației și Științei.

Semnatarii petiției solicită ca până la data de 5 octombrie 2018, să fie informați referitor la rezultatele examinării prezentei petiții și despre deciziile adoptate în vederea îndeplinirii solicitării înaintate.

Luând în considerare că pedagogilor li s-a solicitat să identifice sursele financiare pentru majorarea salariului personalului didactic și non-didactic, aceștia au venit cu o serie de propuneri în acest sens:

  • redirecționarea fondurilor destinate Arenei Chișinău – 200 milioane de lei;
  • eficientizarea utilizării banilor publici. Vă aducem aminte că nou construitul gard din jurul Parlamentului costă 5 milioane de lei, iar pentru Târgul de Crăciun din Chișinău statul a mai cheltuit 15 milioane de lei;
  • respectarea democrației, a condițiilor partenerilor de dezvoltare și în consecință deblocarea asistenței UE – 100 milioane de euro;
  • întoarcerea miliardului furat din sistemul bancar.

Textul integral al petiției:

Cerem majorarea salariilor pentru cadrele didactice și non-didactice

Prin prezenta petiție, solicităm, în regim prioritar, majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50% și a cadrelor non-didactice cu 100%. Salariile trebuie să fie majorate de urgență, chiar în următoarele luni, până nu am ajuns la declinulul și degradarea totală a educației în Republica Moldova. La momentul actual, salariul de funcție al unui pedagog cu studii superioare constituie 3 289 lei, iar a personalului non-didactic 1 170 lei, iar candidații noi la funcțiile respective refuză să se mai angajeze, atunci când aud de astfel de salarii.

Totodată, pe parcursul ultimilor 7 ani, din sistemul educaţional al Republicii Moldova au plecat 7 582 învăţători, numărul total al acestora reducându-se de la 36 134 la 28 552. Principala cauză care îi determină pe profesori să plece din sistem sunt salariile mici. Dacă tendințele actuale se mențin, sistemul educațional riscă să ajungă în curând într-un punct ireversibil, când evitarea colapsului va deveni imposibilă. Primele consecințe ale politicii salariale deja le vedem: grădinițe care se închid pentru că nu sunt bucătari, ajutori de educatori sau chiar educatori, școli care se confruntă deja cu deficite mari de cadre didactice. Exodul masiv al cadrelor tinere, care activează în sistemul educațional, ar putea fi oprit doar dacă vor fi operate majorări salariale substanțiale, căci în comparație cu un tânăr judecător, care are un salariu de 18 540 lei, salariul unui cadru didactic e de 5,2 mai mic.

Totodată personalul non-didactic are la fel salarii neatractive sau mai bine zis extrem de mici, care nu acoperă nici minimul de existență, iar posturile respective rămân a fi vacante luni sau chiar ani de zile. Această situație se atestă în toate instituțiile din țară ceea ce creează riscuri sporite pentru sănătatea și securitatea copiilor, fapt ce nu mai poate fi acceptat.

Specificăm că procesul educațional nu poate fi realizat conform standardelor minime, deoarece educatorul de unul singur nu reușește să facă față tuturor necesităților și programului pentru 25-35 copii, și de multe ori să mai îndeplinescă concomitent și funcțiile ajutorului de educator. Educatorii fiind supraîncărcați pentru perioade lungi de timp, sunt într-un stres profesional continuu, ceea ce produce efecte negative asupra copiilor și aduce la plecarea educatorilor din grădinițe.

Putem să aducem multe argumente de ce e nevoie de o majorare semnificativă a salariilor din învățământ, putem aduce și mai multe argumente de ce este nevoie de a investi în educația tinerei generații și care va fi impactul majorărilor actuale pentru viitoarele generații. Dar îl vom cita doar pe premierul Pavel Filip, care a menționat la ședință cu președinții de raioane și cu responsabilii din educație că: „Problema noastră în educație nu a fost niciodată lipsa banilor. Problema a fost că nu am avut o viziune, nu am avut organizare. Dacă vom avea o viziune clară, vom găsi și bani. Cine face economie pe educație își taie viitorul”.

În acest context, SOLICITĂM:
Majorarea urgentă a salariilor cadrelor didactice cu 50% și a personalului non-didactic cu 100%.

Rugăm să fim informați, în termeni legali, până la data de 5 octombrie 2018, referitor la rezultatele examinării prezentei petiții și despre deciziile adoptate în vederea îndeplinirii solicitării înaintate.
Luând în considerare că de la pedagogi s-a cerut și să identifice sursele financiare pentru majorarea salariului personalului didactic și non-didactic, venim cu o serie de propuneri în acest sens:

1. Redirecționarea fondurilor destinate Arenei Chișinău – 200 milioane de MDL
2. Eficientizarea utilizării banilor publici. Vă aducem aminte că nou construitul gard din jurul Parlamentului costă 5 milioane de MDL, iar pentru Târgul de Crăciun din Chișinău statul a mai cheltuit 15 milioane.
3. Respectarea democrației, a condițiilor partenerilor de dezvoltare și în consecință deblocarea asistenței UE – 100 mil EUR.
4. Întoarcerea miliardului furat.

Vă informăm, că în cazul neîndeplinirii solicitării de majorare a salariului, ne rezervăm dreptul la acțiunile prevăzute de Codul Muncii și Legea Sindicatelor, dar și alte acte legislative ale Republicii Moldova.

Cu respect,
Grupul Pedagogilor Solidari

Foto: privesc.eu