Principală  —  IMPORTANTE   —   Primul Centru Unificat de Prestare…

Primul Centru Unificat de Prestare a Serviciilor publice a fost inaugurat în satul Lozova, raionul Strășeni

sursa: Iurie Țurcanu/ Facebook

Primul Centru Unificat de Prestare a Serviciilor publice (CUPS) a fost deschis marți, 21 decembrie, în satul Lozova, raionul Strășeni, prima localitate din cele 17 selectate în proiectul-pilot.

„Noul centru este un model inovator de prestare a serviciilor publice și va fi reprezentat de un specialist angajat în cadrul primăriei, care va facilita accesul cetățenilor la o gamă largă de servicii publice, prestate de două instituții care participă în proiectul-pilot: Agenția Servicii Publice și Casa Națională de Asigurări Sociale”.

Cetățenii pot solicita eliberarea extraselor de pe actele de stare civilă sau de proprietate, depunerea online a cererilor, verificarea statutului cererii privind reexaminarea pensiei, achitarea plăților pentru serviciile publice, etc.

„Evenimentul la care participăm astăzi e o premieră pentru Republica Moldova. De azi, oamenii din Lozova și din satele vecine vor putea accesa servicii guvernamentale digitale cu suportul unui specialist instruit. Asta înseamnă că nu lăsăm pe nimeni în urma digitalizării – chiar și oamenii fără telefon sau fără calculator pot veni la primărie să beneficieze de avantajele digitalizării serviciilor publice. Unul dintre obiectivele Guvernului pe care îl conduc este ca serviciile publice să aibă un cost redus și să fie mai ușor de accesat”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița la evenimentul de inaugurare a CUPS.

La prima etapă, 2021-2023, ar urma să fie inaugurate 26 de centre în țară și peste hotare, dintre care 17 pe lângă primării din localități rurale și nouă în ambasade și oficiile consulare ale Republicii Moldova peste hotare. Criteriile de selectare a localităților-pilot au fost, printre altele, distribuția geografică, numărul populației, disponibilitatea spațiului și resurselor umane, precum și motivația acestora de a participa în acest proces. Proiectul este implementat cu sprijinul Băncii Mondiale de Agenția de Guvernare Electronică.