Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Primele rezultate ale analizelor probelor…

Primele rezultate ale analizelor probelor de apă prelevate de la Stația de epurare

Foto: mediu.gov.md

Inspectorii de mediu au prelevat probe de apă de la Stația de epurare a apelor uzate după ce municipiul Chișinău a fost învăluit de un miros neplăcut, iar în râul Bîc au fost revărsate ape de o culoare dubioasă.

Astfel, la solicitarea Inspecției pentru Protecția Mediului Chișinău, la 30 august, în comun cu inspectorii de mediu, au fost prelevate trei probe de la Stația de epurare. În urma rezultatelor analizelor de laborator s-a constatat depășirea valorilor-limită de încărcare cu poluanți a apelor uzate.

„Conform rezultatelor analizelor de laborator în proba de apă (proba nr. 1) s-au constatat depășiri ale valorilor-limită de încărcare cu poluanţi a apelor uzate evacuate în corpurile de apă la următorii parametri de calitate: CCO-Cr – de 2,0 ori; N/NH4+– de 43,0 ori; Fosfor total – de 4,28 ori; detergenți – de 49,52 ori . Todată, menționăm că, reziltatele încercărilor probelor de apă stabilesc majorarea concentrațiilor de poluanți în aval față de amonte cu următoarele valori: O2 – de 5,25 ori; CCO-Cr – de 2,68 ori; de N/NH4+ – de  8,9 ori; MS – 3,5 ori; detergenți – de 9,33 ori, este menționat într-un comunicat de presă al Agenției Mediului.

Anterior, primarul general interimar al municipiului Chișinău, Adrian Talmaci, a declarat că stația de epurare funcționează în regim normal, iar, cel mai probabil, mirosul neplăcut în capitală ar fi provocat de întreprinderile din preajmă.

La rândul său, directorului tehnic, producție, al S.A. „Apă-Canal Chişinău”, Anatol Lichii, declară că apa de culoare albă de la deversarea în râul Bâc nu are miros urât. Și acesta susține că sursa mirosului urât ar putea avea legătură cu agenții economici din preajmă, dar și depozitările neautorizate de deșeuri menajere.

Totodată, Procuratura Generală a anunțat că s-a autosesizat, în baza informațiilor publicate în presă, referitoare la mirosul neplăcut ce persistă în mun. Chișinău și poluarea râului Bâc și a dispus inițierea a două procese penale pentru elucidarea complexă a circumstanțelor, identificarea persoanelor vinovate și eventuala recuperare a daunelor cauzate.

Foto: mediu.gov.md