Principală  —  IMPORTANTE   —   Prim-ministra Gavrilița susține că a…

Prim-ministra Gavrilița susține că a solicitat ministerelor Economiei și Finanțelor să revizuiască actele normative care reglementează lista de produse social importante: „Ne preocupăm de creșterea prețurilor cauzate de înțelegeri de cartel sau monopoluri”

Prim-ministra Natalia Gavrilița susține că a solicitat Ministerului Economiei și Ministerului Finanțelor să revizuiască actele normative care reglementează lista de produse social importante (pâine, lapte, ulei etc.) pentru care adaosul comercial este limitat și să facă o analiză unde și cum ar putea interveni instituțiile statului „pentru a asigura că nu se fac abuzuri sau nu se cresc prețuri doar în baza unor așteptări sau a unor zvonuri”.

Natalia Gavrilița a declarat în cadrul unei conferințe de presă că în perioada următoare vor fi adoptate mai multe acte legislative și normative pentru a introduce un control mai riguros „acolo unde prețurile nu sunt justificate”.

„Guvernul se concentrează foarte mult pe analiza situației în ceea ce privește creșterea prețurilor. Atunci când prețurile cresc în virtutea unor justificări economice sau în virtutea unor schimbări pe piețele internaționale este una, dar este altceva când vedem un adaos comercial exagerat, când diferența de preț la producător sau la piață este diferită decât prețul pe care îl vedem în rețelele comerciale.

În mod special, ne preocupăm de creșterea prețurilor cauzate de înțelegeri de cartel sau monopoluri. Am discutat această temă și cu colegii din Parlament și vom întreprinderi măsuri în următoarea perioadă și vom adopta acte legislative și normative care să ajute cetățenii să introducă un control acolo unde creșterile nu sunt justificate și prin aceste instrumente, cum ar fi adausul comercial pentru produsele social importante vom veni în ajutorul cetățenilor”, a precizat prim-ministra în cadrul unei conferințe de presă, după ședința Guvernului.

Potrivit legislației actuale, produsele se comercializează pe teritoriul R. Moldova la preţuri libere de vânzare, cu excepţia produselor social importante (pâine, lapte, chefir, brânză, ulei, hrișcă etc.) faţă de care se aplică măsurile reglementării de stat a preţurilor.

Pentru produsele social importante se stabileşte următorul mod de formare a preţurilor de comercializare pe piaţa internă:

  • produsele social importante se comercializează la preţuri de achiziţie/preţuri de livrare cu aplicarea adaosului comercial ce nu depăşeşte 20%, cu excepţia pâinii şi a colacilor, pentru care adaosul comercial aplicat nu va depăşi 10%;
  • produsele social importante, atât din import, cît şi autohtone, care au fost supuse procesării în unităţile comerciale, se comercializează cu aplicarea adaosului comercial ce nu depăşeşte 40% cumulativ de la preţul de achiziţie/preţul de livrare.