Principală  —  IMPORTANTE   —   Președinta Sandu a promulgat astăzi…

Președinta Sandu a promulgat astăzi legea care interzice folosirea simbolurilor agresiunii ruse asupra Ucrainei – literele „V”, „Z”, dar și panglica negru-oraj: „Nu putem accepta simbolurile care înfățișează sau sprijină invazia rusă în Ucraina”

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat marți, 19 aprilie, că a promulgat legea care prevede interzicerea simbolurilor agresiunii ruse asupra Ucrainei – literele „V”, „Z”, dar și panglica negru-oraj, numită și panglica „Sfântului Gheorghe”, în R. Moldova.

Șefa statului a anunțat că noile prevederi vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

„Astăzi am promulgat legea care interzice în Republica Moldova folosirea simbolurilor care promovează agresiunea militară. Noile prevederi intră în vigoare în momentul publicării.

Modificarea legislației Republicii Moldova cu privire la unele semne și litere care sunt folosite de armata rusă în războiul din Ucraina și cu privire la interzicerea pe teritoriul țării noastre a simbolicii acestui război nu atentează la memoria noastră istorică. Oamenii vor putea, în continuare, să-i comemoreze pe eroii care au luptat în Cel de-al Doilea Război Mondial, în acea conflagrație sângeroasă îndreptată împotriva umanității și a bunei conviețuiri între popoare.

Noi ținem minte sacrificiul eroilor, știm cât de mare a fost prețul cu care a fost obținută pacea atunci. Cel puțin o sută de mii de oameni din Moldova și-au pierdut viața pentru ca noi să trăim în pace.

De aceea nu putem accepta folosirea, în țara noastră, a simbolurilor care înfățișează, reprezintă sau sprijină invazia rusă în Ucraina. Simbolurile îşi schimbă sensul în funcţie de context, de realităţi. Simbolurile pe care le incriminăm nu sunt simboluri despre războiul de acum 77 de ani – ele se referă la războiul de azi din Ucraina. Nu putem tolera promovarea unor imagini și acțiuni care sunt asociate războiului din Ucraina, care sunt asociate cu uciderea a mii de oameni, cu suferințele altor milioane de refugiați și care îndeamnă la teroare, distrugeri și violuri. Nu putem admite mesaje care denaturează informația despre război – e revoltător și inuman să învinuiești victimele de suferinţele proprii”, a declarat președinta Sandu.

La 14 aprilie, Parlamentul a votat, în lectură finală, modificarea Codului Contravențional în acest sens. Cetățenii care „glorifică” aceste simboluri riscă amenzi de la 4 500 până la 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. Persoanele juridice și cu funcții publice riscă amenzi de la 9 000 până la 18 mii de lei.

Ulterior, fiind nemulțumiți de modificările operate, deputații socialiști au cerut Curții Constituționale să declare drept neconstituțională modificarea Codului Contravențional, iar fostul președinte Igor Dodon a anunțat că, la 9 mai, își va atârna la piept panglica negru-oranj și va sărbători Ziua Victoriei printr-un marș organizat la Chișinău, chiar dacă riscă să fie amendat. Detalii aici