Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Președinta Maia Sandu i-a înmânat…

Președinta Maia Sandu i-a înmânat scriitoarei Tatiana Țîbuleac „Ordinul Republicii”

Președinta R. Moldova Maia Sandu i-a înmânat scriitoarei Tatiana Țibuleac „Ordinul Republicii”, conferit toamna trecută. Ceremonia a avut loc în timpul vizitei șefei statului la Paris. Scriitoarea este una dintre cele 30 de personalități decorate cu ocazia celor 30 de ani de la proclamarea Independenței R. Moldova.

„Distincția este dovada succeselor profesionale de excepție, obținute de conaționala noastră, dar și a contribuției ei la promovarea imaginii Republicii Moldova în lume. I-am mulțumit Tatianei pentru că, deși e stabilită în capitala franceză de mai mulți ani, rămâne alături de Moldova și scrie în limba română. Iar prin Premiul European pentru Literatură, de care s-a învrednicit în 2019, și prin romanele ce-i sunt traduse în zeci de țări, duce faima Moldovei în lume și ne include în circuitul literar european. Îi doresc mult succes și multe noi titluri – și vreau să știe, o dată în plus, că ne mândrim cu ea”, a scris Maia Sandu pe rețelele de socializare.

Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită oficială în Franța cu ocazia desfășurării celei de-a treia ediții a „Platformei de Sprijin pentru Moldova”. În urma acestei întruniri, președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat luni, 21 noiembrie, într-un discurs susținut în cadrul celei de-a treia ediție a Platformei de sprijin a R. Moldova, că țara noastră va beneficia de un ajutor internațional suplimentar în valoare de mai mult de 100 de milioane de euro, pentru gestionarea crizei energetice și a refugiaților.

Platforma de sprijin pentru R. Moldova (Moldova Support Platform) este o inițiativă a României, Germaniei și Franței, care urmărește generarea de asistență imediată politică, financiară și materială, precum și de expertiză aprofundată pentru procesul de reformă democratică, din partea instituțiilor și statelor membre ale Uniunii Europene, a țărilor G7, a instituțiilor financiare internaționale și organizațiilor internaționale, precum și a altor parteneri de dezvoltare.

Prima ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova a avut loc în Berlin, Germania, pe 5 aprilie. Cea de-a doua ediție a avut loc la București, România, pe 15 iulie.