Preotul din Florești, care a murit în urma complicațiilor provocate de COVID-19, se trata de o simplă răceală: „Nu credea în coronavirus” – Ziarul de Gardă
 • Preotul din Florești, care a murit în urma complicațiilor provocate de COVID-19, se trata de o simplă răceală: „Nu credea în coronavirus”

  Preotul din Florești, care a murit în urma complicațiilor provocate de COVID-19, se trata de o simplă răceală: „Nu credea în coronavirus”
  de
  18 iunie 2020 | 12:31

  Protoiereul Ioan Bîrlădeanu, clericul bisericii „Minunea Sfântului Arhanghel Mihail” din satul Vărvăreuca, raionul Florești, care a decedat la 13 iunie în urma complicațiilor provocate de COVID-19, a fost tratat de o simplă răceală, iar, potrivit spuselor unuia dintre fiii săi, acesta nu credea în existența coronavirusului de tip nou. Autoritățile subliniază că el s-a infectat la o ceremonie religioasă.

  Primarul localității Vărvăreuca, Olga Zabica, a precizat că acesta este primul caz de COVID-19 în sat, deoarece „lumea e ascultătoare”. Ea menționează că preotul, care locuia în orașul Florești, a oficiat ultima dată slujbe la 6 și 7 iunie, dar toți au respectat măsurile de prevenire a infecției.

  Aceasta a precizat pentru ZdG că 23 de persoane care au fost la slujbe se află acum în carantină.

  Protopopul de Florești, Ioan Zîmbreanu, a refuzat să ne spună mai multe detalii.

  „Dați-i pace, a decedat părintele, ce atâta scormoliți din urmă? A murit deja preotul, a fost bolnav de multe boli, acum la noi toată țara, toți mor de COVID. Dați-i pace să se odihnească, Dumnezeu să-l ierte, rugați-vă pentru dânsul și iertați-mă și pe mine”, a fost răspunsul lui pentru ZdG.

  Publicitate

  În familia Bîrlădeanu s-a mai infectat unul dintre fii și nora, precum și părinții acesteia.

  Maxim Bîrlădeanu, mezinul, care se află la tratament la domiciliu,povestește pentru ZdG că preotul nu credea în existența coronavirusului de tip nou, crezând că este o simplă răceală. Testul la COVID-19 a fost făcut cu o zi înainte de a deceda, iar despre rezultatul pozitiv a aflat în dimineața zilei de 13 iunie.

  El menționează că, la 31 mai, au fost împreună la Mănăstirea Cușelăuca, dar nu crede că de acolo s-au infectat, deoarece au respectat măsurile de protecție.

  „Miercuri, pe 3 iunie, au apărut primele simptome. Avea tuse, dar noi credeam că e o simplă răceală. Când îl întrebam ce a pățit, spunea: „ei, tușesc oleacă, o să-mi treacă”. La început utilizam remedii naturiste – lapte fiert, ceaiuri, comprese la piept. Dar starea se agrava.

  Apoi, când s-a agravat situația, am sunat la medicul de familie, Angela Boj, care a prescris tratament. De luni am avut și eu febră. Marți am simțit că avem trei persoane febră. Medicul de familie i-a spus că nu vine și a făcut consultație la telefon, a zis să luăm un antibiotic și să bem cât mai mult lichid. I-am spus că are febră și tuse și ea ne-a dat de răceală. El, cu diabet, obezitate și hipertensiune, trebuia să fie internat de urgență, pentru că i se coagula sângele.

  Am chemat ambulanța de două ori – miercuri și joi sau vineri. Prima zi au spus că nu au locuri, i-au pus analgin cu dimedrol pentru febră, iar a doua oară ni s-a spus că nu e grav și au mai pus un analgin cu dimedrol. Au spus să rămânem acasă.

  A doua zi, vineri dimineață, am făcut test și rezultatele au fost la 11 seara, Angela Boj le-a avut, dar nu ni le-a spus, a doua zi dimineață am sunat și am întrebat rezultatele.

  Sâmbătă am vrut să-l duc la Chișinău, aveam rezultatele, am vorbit cu directorul spitalului raional, Valeriu Nichiforciuc, care a spus că nu poate organiza cursă directă la Chișinău, trebuie mai întâi să vină la Florești: „îl spitalizăm, vedem dacă e transportabil, în ce stare se află, după asta îl ducem la Chișinău. L-am dus la spitalul raional, a fost internat în secția de boli infecțioase. Doamne, ce atârnare! Trebuia să fie dus în secția de reanimare. El respira numai 68%. El are diabet de vreo 8 ani, dar spunea că din 1991, se vede că deja creierul lui nu se alimenta deplin cu oxigen. Mi-am dat seama că ceva nu e cum trebuie. Când am ieșit din ambulanță, își pierdea echilibrul. I-au pus aparat la nas cu oxigen, i-au pus o injecție, picurătoare, i-au luat analize, i-a căzut tensiunea.

  Reanimatorul a venit tocmai la urmă, după două ore, când se înădușea. Eu îi țineam aparatul, strigam să vină asistentele, îi făceam respirație artificială. Apoi a intrat în comă, când a venit reanimatorul, m-au dat afară și i-au pus aparate, încă mai respira. Iar după o oră au ieșit și mi-au spus că nu l-au putut salva.

  Tata nu credea în coronavirus, spunea că e politică. Când a aflat că s-a infectat, a început să creadă. Mască el nu a purtat, vă spun așa cum este. Ei făceau slujbe în trei persoane, nu prea venea lumea. (UPDATE: După publicarea articolului, fiul a revenit cu o precizare: „la biserică nu cunosc dacă purta mască, pentru că nu am participat la nicio slujbă, dar în spații publice și în magazine purta mască).

  La înmormântare a fost pus într-un sac de peliculă, sigilat, capacul a fost închis, toți au fost cu măști și mănuși, nu s-a apropiat nimeni, eu nu am fost, pentru că sunt în autoizolare”, a relatat fiul acestuia pentru ZdG.

  Reprezentanții Spitalului raional Florești ne-au comunicat că nu ne pot oferi prea multe informații, deoarece „el a fost internat la noi două ore, în stare extrem de gravă”.

  Medicul de familie, Angela Boj, afirmă că a fost telefonată prima dată la 10 iunie, „mi-a spus că a băut apă rece cu gheață și are disconfort în gât, febră 37,1, i-am spus să facă clătituri și i-am dat Augumentin de 1000 mg”.

  Ulterior, aceasta i-a spus să sune la serviciul 112, dar nu a fost luat la spital.

  „Nu avem dreptul să mergem la domiciliu, trei zile l-am sunat. La data de 11 l-am întrebat cum se simte, avea temperatura de 37,4, a zis că se simte la fel și i-am spus: „luând în considerație că aveți mai multe boli, sunați la 112”. Spre masă, am fost informată că nora are febră, 37,2, am indicat ca asistenta medicală să sune și să întrebe despre fiecare. Seara, pe 11 iunie, febra lui era deja de 38, a mai fost o dată salvarea, dar el a refuzat să se ducă la spital. Ulterior, la 12 iunie toți au fost testați. Asistenta medicală monitoriza starea tuturor, se simțeau la fel. Dimineața, pe 13 iunie, i-am spus cuscrei lui rezultatele. Au sunat iar la 112”, a declarat ea.

  Angela Boj susține că a aflat ulterior că era bolnav de COVID-19, de fapt, din 1-2 iunie, iar 12 biserici în care a fost el au fost închise.

  Publicitate

  Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP) precizează că Ioan Bîrlădeanu s-a infectat ca urmare a participării la o manifestare religioasă la o biserică, menționând că ne va comunica ulterior data.

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunța la 13 iunie despre decesul unui bărbat de 57 ani, din raionul Floreşti, internat la spitalul raional în aceeași zi. Pe lângă COVID-19, acesta mai suferea de diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială gr. II, obezitate gr. III, boală cronică renală.

  Conform informațiilor prezentate de ANSP joi, 18 iunie, la solicitarea ZdG, în R. Moldova au fost infectați cu noul coronavirus 29 de preoți, iar doi au decedat.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  11 ani și jumătate: drumul României către Uniunea Europeană. După 15 ani de la aderare, PIB-ul României aproape s-a triplat, dar lupta cu corupția încă nu s-a încheiat

  României i-a luat 11 ani și jumătate până în punctul în care s-a putut numi, oficial, stat membru al Uniunii Europene. Drumul Moldovei și Ucrainei până la integrarea în Uniunea Europeană va fi poate la fel de l…
  11 ani și jumătate: drumul României către Uniunea Europeană. După 15 ani de la aderare, PIB-ul României aproape s-a triplat, dar lupta cu corupția încă nu s-a încheiat

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler