Principală  —  IMPORTANTE   —   Precizările vicepremierului Spînu cu privire…

Precizările vicepremierului Spînu cu privire la modul de calcul a prețului de achiziție a gazelor: „Formula e un mixt de 30% la 70%”

Vicepremierul, ministrul al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a venit joi, 13 ianuarie, cu mai multe precizări cu privire la modul de calcul a prețului de achiziție a gazelor naturale, menționând că formula e un mixt de 30% la 70%.

„Voi face câteva clarificări referitor la modul de calcul a prețului de achiziție a gazelor.

Înainte de a face calculele trebuie să spunem 2 lucruri:
1. Deja se știe că formula e un mixt de 30% la 70%. Formula completă nu o pot divulga din motive de confidențialitate.
2. Important: perioada de calcul a prețului a fost efectuată la început de noiembrie. E ușor a face calcule și preziceri din trecut . E mai greu să prezici viitorul.

Reieșind din cele 2 puncte haideți să facem calculele:
1. Prețul la coșul de petrol la începutul lunii noiembrie pentru trimestrul I al anului 2022 era de aproximativ 270 USD.
2. Front Month Index la început de luna noiembrie era de aproximativ 920 USD pentru mia de metri cubi.

Aplicăm aceste prețuri:
1. 70% din 270 = 189 USD
2. 30% din 920 = 276 USD
3. 189 USD + 276 USD = 465 USD prețul de achiziție a gazului.

În final, repet ce am zis permanent, suntem într-o criză energetică și pe care o vom depăși cu capul sus”, menționează Spînu în mesajul postat pe Telegram.

Începând cu 1 ianuarie curent R. Moldova achită cu 200 de dolari mai mult pentru mia de metri cubi de gaze naturale livrată de Gazprom, mai exact 646 de dolari. Astfel, Moldovagaz, care în următoarele zile trebui să achite un avans de 63 de milioane de euro către Gazprom pentru consumul de gaze naturale în luna ianuarie, analizează opțiunea de creștere suplimentară a tarifelor la gaz. Vicepremierul Andrei Spînu susține că dacă va fi menținut acest preț, tariful la gaze pentru consumatorii finali ar putea ajunge la 14 lei și 70 de bani fără TVA. Spînu afirmă că în R. Moldova este în continuare stare de alertă privind criza gazelor și că Guvernul ia în calcul majorarea compensațiilor pentru cetățeni.